SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

El 23% de les pensions de Lleida, amb ajuts per arribar al mínim

Gairebé 23.000 prestacions de la província, la majoria de dones que cobren viudetat || Dos de cada tres majors de 59 anys no veuen garantit el futur del sistema

Mobilització dilluns passat a Lleida per exigir unes pensions públiques dignes.

Mobilització dilluns passat a Lleida per exigir unes pensions públiques dignes.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més d’una de cada cinc pensions de Lleida necessiten comptar amb un complement per poder arribar a l’import mínim, segons conclouen dades de la Seguretat Social. En concret, es tracta d’un total de 22.912 prestacions. La majoria dels perceptors que necessiten aquests ajuts suplementaris són dones, amb un 29,7 per cent, un fet que s’explica perquè bona part d’elles cobren pensions de viudetat. En el cas dels homes, la taxa de complements de mínims se situa en el 15,8% de les prestacions. La mitjana en el cas de Catalunya és que el 16,3% de les nòmines de la gent gran necessita aquests ajuts addicionals, mentre que a l’Estat són el 24,6%. Els 98.850 pensionistes lleidatans cobren de mitjana 841,23 euros al mes, una xifra clarament per sota del conjunt de Catalunya (930,84 euros). Els lleidatans perceben un 12,2 per cent menys que la mitjana estatal.

Aquestes dades coincideixen amb la publicació d’una enquesta elaborada pel BBVA i que apunta que no arriben als quatre de cada els deu pensionistes catalans que consideren que tenen una pensió adequada. En concret, un 35% dels pensionistes catalans creu que el que cobra es pot considerar adequat, davant un 66 per cent que afirma que és regular, dolent o molt dolent.

La majoria creu que rebrà menys del que ha cotitzat, fet que contrasta amb les estimacions segons les quals un pensionista mitjà recupera aproximadament dotze anys després de jubilar-se el valor de les cotitzacions realitzades per ell i el seu ocupador. A més, el 66 per cent dels catalans majors de 59 anys considera que les pensions de les futures generacions, els que actualment tenen entre quaranta i cinquanta anys, no estan garantides. Així mateix, un 31 per cent pensen que sí seran més o menys com les actuals i la meitat, un 50 per cent, que seran més baixes, mentre que poc més d’un 10 per cent opina que seran més altes. Un 93 per cent dels enquestats catalans diu que “mai és acceptable” que les pensions no es revaloritzin en funció del poder adquisitiu. Aquesta enquesta revela que sis de cada deu es vendria o llogaria el seu habitatge per garantir-se la jubilació.

tracking