SEGRE

El Govern prohibirà la venda de cotxes dièsel i gasolina el 2040

Deu anys més tard, el 2050, ja no podran circular

Cues a l'A-2 en una imatge d'arxiu.

Cues a l'A-2 en una imatge d'arxiu.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern vol establir per llei que a partir de l’any 2040 no es permetrà la matriculació i venda a Espanya de turismes i vehicles comercials lleugers amb emissions "directes" de diòxid de carboni (entre ells tots els de dièsel i de gasolina). Així es recull a l’esborrany de la Llei de canvi climàtic i transició energètica que prepara el Govern, han informat aquest dimarts fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco) a un grup de periodistes.

Segons les previsions amb què treballa el Govern, l’any 2050 estaria prohibida la circulació de tots els turismes que emeten de forma directa diòxid de carboni.

La norma que prepara l’Executiu incideix en la importància de promocionar la mobilitat "sense emissions" i que aquest és un dels canvis més rellevants que s’han d’emprendre durant les pròximes dècades per aconseguir la completa "descarbonització" de l’economia espanyola a la segona meitat del segle XXI. Per a això, l’esborrany de la llei que prepara el Govern fixa com a objectiu assolir, l’any 2050, un parc de turismes i vehicles comercials lleugers sense emissions directes de diòxid de carboni, i planteja que a partir de 2040 ja no es permetrà la matriculació i venda d’aquest tipus de turismes.

La llei establirà a més l’obligació que tots els municipis amb més de 50.000 habitants hauran de comptar amb "zones de baixes emissions" abans de l’any 2023.

Respecte al transport per carretera, el Govern té previst elaborar un estudi sobre l’establiment de gravàmens als vehicles pesats de transport de mercaderies per l’ús de determinades infraestructures.

La norma sobre canvi climàtic i transició energètica que prepara el Govern preveu a més fixar com a obligatori la instal·lació de punts de recàrrega elèctrica a les instal·lacions de subministrament de combustibles i carburants en diferents terminis i en funció del seu volum de vendes.

La proposta del Govern, segons han explicat fonts del Miteco, és similar a la del Regne Unit, que ha anunciat que prohibirà la venda de cotxes dièsel i gasolina el 2040 i que l’any 2050 ja no podran circular. França també ha anunciat que prohibirà la venda de cotxes de combustió el 2040, segons la mateixa font, que ha precisat que els països Dinamarca, Irlanda, Alemanya i Holanda pretenen aconseguir-ho en 2030 i Noruega el 2025.

tracking