SEGRE

L'economia lleidatana va créixer el 2,6% el 2017

El sector primari i el creixement industrial de les comarques del pla impulsen el PIB, segons l'anuari de BBVA

La presentació de l'Anuari Comarcal del BBVA.

L'economia lleidatana va créixer el 2,6% el 2017

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'economia de la demarcació de Lleida va créixer el 2,6% el 2017, segons l'Anuari Econòmic Comarcal de BBVA, presentat aquest dimarts per Josep Oliver, catedràtic emèrit d’Economia Aplicada de la UAB. Segons l'informe, el sector primari i el creixement industrial a les comarques del pla han impulsat el PIB lleidatà, tot i que se situa per sota de la mitjana catalana. En aquest sentit, l’Anuari Econòmic Comarcal de BBVA destaca un intens creixement de l'economia a Catalunya el 2017, fins el 3,4 %, permetent que els registres de l'any passat superin ja els del 2007. Per tant, en relació a aquesta variable, els efectes de la crisi han estat superats, segons ha apuntat Oliver.

En l’àmbit exterior, les exportacions internacionals de Catalunya (mercaderies i serveis) el 2017 van augmentar amb força (6,3%) i atesa la relativa contenció d’importacions (augment del 4,4%), es va mantenir la seva contribució al creixement del PIB. De fet, segons les dades aportades per BBVA, el saldo exterior total (internacional i amb Espanya) va aportar 0,7 punts percentuals del 3,4% d’avenç total.

En l’àmbit industrial, els avanços el 2017 van ser molt intensos a les Comarques Centrals (5,7%), el Camp de Tarragona (5,3%) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (5,1%). Al Pla de Lleida l'increment també va ser rellevant (4,6%), amb impulsos importants a l’Urgell, el Solsonès, les Garrigues, el Segrià i la Noguera.

A aquesta forta dinàmica cal afegir la intensa pulsió terciària, amb avanços del 2,9% a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i les Comarques Centrals, i del 3,1% al Camp de Tarragona. A l’altre extrem, amb creixements sensiblement menors, se situen els eixos de les comarques de Girona (augments el 2017 del 2,9%), el Pla de Lleida (2,7%) i les Comarques de Muntanya (2,7%) i les Terres de l’Ebre (2,1%). En aquests àmbits, l’element que explica els seus menors avanços ha estat el més contingut creixement dels serveis, el principal sector d’aquestes comarques, que ho va fer a ritmes, en general, més baixos: un 2,5% a l’eix de les de Girona i el Pla de Lleida i un 2,8 % a les Terres de l'Ebre, mentre que el 3,4% dels serveis a les Comarques de Muntanya no va poder compensar el menor creixement industrial.

tracking