SEGRE

La banca pagarà les despeses notarials de les hipoteques i el client la taxació

Primer acord dels partits polítics per a la nova Llei Hipotecària

Una construcció de pisos.

Stoneweg inverteix 450 milions en promocions d'habitatges i oficines amb socis com SoriguéSegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els partits polítics han acordat aquest dimarts per majoria que la nova Llei Hipotecària estableixi que les despeses notarials vinculades a la firma de la hipoteca siguin pagades per la banca i que els de taxació siguin abonats pel client. A més, els notaris realitzaran, sense cap cost, un qüestionari al prestatari per assegurar-se que entén totes les clàusules del contracte hipotecari.

La ponència de la Llei Hipotecària ha tornat a reunir-se avui a la Comissió d’Economia del Congrés una vegada que el Govern ha aprovat un reial decret llei que estipula que l’impost d’actes jurídics documentats (AJD) sigui pagat per la banca i no pel client.

La nova Llei Hipotecària recull aquesta decisió i deixa clar que l’entitat financera pagarà la primera còpia d’escriptures del notari i el client les que sol·liciti, mentre que les despeses registrals també aniran a càrrec del banc i el prestatari abonarà les despeses de taxació ja que ho podrà elegir lliurement. No obstant això, queden per acordar altres assumptes de rellevància com les comissions per amortització anticipada, els interessos de demora o la clàusula de venciment anticipat d’una hipoteca i que permet executar l’habitatge segons el deute que hagi adquirit el prestatari.

El portaveu del PSOE a la Comissió d’Economia, Gonzalo Palacín, ha confiat als mitjans del Congrés que pugui arribar-se la propera setmana a un acord en aquest àmbit, encara que el diputat de Unidos Podemos Rafael Mayoral continua advertint que s’hauria d’eliminar una disposició addicional transitòria que apareix en la llei i que és contrària als tribunals europeus. Mayoral incideix que en cas que es mantingui aquesta disposició transitòria podrien desbloquejar-se moltes execucions hipotecàries que estan ara paralitzades. Sobre això, el PSOE proposa que la clàusula de venciment anticipada vinculada a determinats pagaments de quotes només afectin a sentències judicials ja fermes i no a les que poguessin estar en procés. Unidos Podemos proposa que només es pugui executar un habitatge quan el capital deutor és del 10 % del préstec hipotecari.

El diputat del PP Miguel Ángel Paniagua ha valorat que en la ponència s’hagi inclòs la proposta del Govern de Mariano Rajoy de garantir la presumpció de veracitat del notari perquè sigui més transparent la informació al client i ha assenyalat que algunes formacions han proposat també un codi sancionador en cas d’incompliment de la nova llei. D’altra banda, els partits polítics també hauran de decidir sobre l’entrada en vigor de la norma, ja que el sector financer demana que hi hagi un marge de 6 mesos davant els 15 dies que planteja el projecte de llei.

La Llei Hipotecària, que és una transposició d’una directiva europea, persegueix donar més protecció al consumidor i impulsar la transparència en la concessió d’hipoteques, per això els partits polítics han consensuat que els taxadors puguin ser independents, persones físiques i jurídiques.

El portaveu del PSOE ha assenyalat, així mateix, que la sentència del Tribunal Suprem sobre l’impost d’AJD ha alentit els treballs d’aquesta comissió ja que la nova Llei Hipotecària havia de definir el repartiment de despeses, encara que ha confiat que pugui entrar en vigor el gener de 2019. "La llei ha de donar seguretat jurídica a totes les parts i evitar la litigiosidad que fins ara ha tingut el mercat hipotecari", ha puntualitzat mentre ha recordat la importància d’aprovar aquesta norma com més aviat millor davant de l’amenaça de sanció de la Unió Europea de pagar una multa de 105.000 euros diaris.

tracking