SEGRE

AGRICULTURA HERBACIS

Les pluges impedeixen plantar alguns cereals i també collir el panís

Problemes per al camp per les elevades precipitacions de les últimes setmanes || A les zones més problemàtiques es poden arribar a desestimar sègol i blat

Imatge d’un dels camps en els quals s’aprecien problemes per l’excés d’aigua a Gimenells.

Imatge d’un dels camps en els quals s’aprecien problemes per l’excés d’aigua a Gimenells.S.C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les pluges de les últimes setmanes a Lleida han estat molt superiors al que es pot considerar normal i han deixat camps que es troben avui impracticables, tant per a la sembra d’alguns cereals com per a la recol·lecció del panís de segona collita. Així ho va explicar ahir el responsable del sector d’herbacis d’UP, Santi Caudevila.

Va indicar que no es pot continuar amb l’adaptació dels terrenys que s’estaven preparant per a la sembra atesa la gran quantitat d’aigua que presenten moltes finques.

Va dir que hi ha cicles de cultius que s’escurçaran pel retard en la sembra, que va arribar a qualificar de perillosa per a un rendiment òptim en el cas del sègol i el blat. Per als ordis i els pèsols, Caudevila va considerar que els agricultors encara tenen marge fins a principis de gener per emprendre la sembra. Es poden salvar, va dir, els de cicles més curts, d’acord amb el temps que tenen per al desenvolupament de la planta.

Alhora, es va mostrar especialment preocupat perquè tampoc es pot entrar als camps de gira-sol i al 95% de la superfície que s’ha destinat a panís de segona collita.

La maquinària es quedaria clavada per l’elevada quantitat d’aigua del terreny i podria, a més, danyar la terra.

De moment, compten amb un marge de quinze a vint dies per poder collir el panís, però es poden registrar diferents agents externs i factors pel que fa a la humitat que poden afectar la producció i la qualitat. Caudevila va citar, en aquest sentit, des dels depredadors fins al vent, passant per la boira.

Els productors de Lleida, que està aconseguint millors qualitats que França en aquest tipus de panissos, podrien veure’s perjudicats. “Poden registrar-se pèrdues de quilos i complicar encara més la situació del productor, que pateix uns preus molt ajustats, tant que no arribem a cobrir costos”, va afirmar.

En un altre ordre de coses, la conselleria d’Agricultura va anunciar ahir un increment d’un milió d’euros a la seua aportació a ajuts a la sostenibilitat i millora de la competitivitat agrària. Incorpora els 4,3 milions euros corresponents a fons del ministeri.

tracking