SEGRE

ENERGíA

El Govern descarta prorrogar les nuclears i acordarà el "tancament esglaonat"

El Govern descarta prorrogar les nuclears i acordarà el

El Govern descarta prorrogar les nuclears i acordarà el "tancament esglaonat"EFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari d’Estat d’Energia, José Domínguez, ha indicat aquest dijous que no està en els plans del Govern prorrogar les llicències per a les centrals nuclears, però sí negociar perquè el tancament sigui "d’acord" amb les empreses i "escalonat", amb garanties per als desmantellaments.

"Es podrien prorrogar, però no és el que contemplem; el que sí que preveiem és un tancament esglaonat", ha dit en conversa amb periodistes en un hotel de Madrid després de l’obertura de la vintena Trobada del Sector Gasista organitzat pel diari Expansió.

Domínguez ha assenyalat que "abans del 2030" deixarien d’operar totes les nuclears (el 2028 acabarà l’última llicència en vigor, la de la de Guadalajara Trillo), encara que ha recordat que en tots els casos el segueixen processos de desmantellament de diversos anys.

Sobre les centrals tèrmiques, ha apuntat que 9 de les 14 existents hauran de tancar abans de juny de 2020 en no haver-se condicionat, i les 5 restants "difícilment no romandran gaires anys més al mercat, en relació amb els preus que tenim."

Les cinc centrals tèrmiques convencionals que continuaran actives d’aquí a vint mesos seran la Litoral d’Almeria (Endesa); la gaditana de Los Barrios (Viesgo); la corunyesa d’As Pontes (Endesa), i les asturianes d’Aboño i Soto de Ribera (ambdues d’EDP).

En la seua conferència prèvia, Domínguez ha exposat que Espanya té ara una "situació folgada" quant a les seues capacitats gasistes, per la qual cosa "no hi ha una necessitaturgent" de noves infraestructures, però sí que existeixen reptes per al sector gasista en la transició energètica.

El sector gasista, segons l’opinió de Domínguez, haurà d’"estar basat en gas renovable i en hidrogen", amb el compromís d’"arribar al 2050 amb zero emissions".

Així, "els primers anys seran favorables", per la substitució del carbó, però haurà de fer també "una ràpida transició tecnològica" cap als gasos renovables, i l’ús d’hidrogen en el transport pesat de mercaderies i en la navegació marítima.

Domínguez ha subratllat que el projecte de llei de canvi climàtic presentat aquesta setmana pel Govern marca el camí per a la transició energètica i l’electrificació de l’economia, amb l’horitzó que el 2030 el 35 % del mix energètic procedeixi de renovables, així com el 70 % del sistema elèctric.

tracking