SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

Els autònoms pagaran al final 5 € més al mes el 2019

En línia del que demanava el sector i la meitat del que havia previst Treball || Afecta 39.000 treballadors a Lleida

La ministra de Treball, Magdalena Valerio.

La ministra de Treball, Magdalena Valerio.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Treball ha fet marxa enrere i ha acceptat les sol·licituds de les grans associacions d’autònoms, amb la qual cosa aquests treballadors pagaran l’any que ve 5,36 euros més al mes a la Seguretat Social, en lloc dels entre 12 i 14 que es van anunciar inicialment pel departament de Magdalena Valerio. La decisió afecta 39.000 afiliats autònoms de les comarques de Lleida, que hauran de pagar uns 2,5 milions d’euros més l’any vinent. L’increment anirà acompanyat d’algunes millores en prestacions per a aquest col·lectiu, com en el cas de cessament de l’activitat.

En concret, la base mínima de cotització dels treballadors autònoms pujarà un 1,25% a partir de l’1 de gener del 2019, fins als 944,35 euros al mes, i el tipus de cotització serà del 30%, amb la qual cosa els autònoms persones físiques hauran de pagar 5,36 euros més al mes (64 euros més a l’any) del que paguen actualment.

La cotització mensual mínima passarà a 283,3 euros, 346,22 en cas d’autònoms societaris

Així ho van acordar ahir el Govern central i les organitzacions d’autònoms ATA, UPTA i CEAT. Uatae, ara per ara, es desmarca del pacte.

En total, el 2019 els autònoms persones físiques pagaran al mes 283,3 euros mensuals de quota si cotitzen per la base mínima. En el cas dels autònoms societaris, la base mínima pujarà el proper exercici fins als 1.214,08 euros mensuals. Pagaran 364,22 euros al mes, la qual cosa representa 6,89 euros mensuals més (gairebé 83 euros més a l’any) que aquest 2018.

El text acordat dista molt de les propostes que va posar l’Executiu sobre la taula, que implicaven pujades a la cotització mínima dels autònoms d’entre 22 i 40 euros al mes, encara que després les havia reduït a entre 12 i 14 euros.

Aquest model de cotitzacions cobrirà els autònoms per contingències comunes i professionals, per cessament d’activitat i per formació professional, generalitzant aquestes cobertures, algunes de les quals abans només eren voluntàries. L’acord assolit queda a l’espera de ser analitzat a la taula de diàleg social sobre Seguretat Social.

tracking