SEGRE

JORNADA TALENT

Un lleidatà crea edificis plegables amb un estalvi del 30% en costos

El seu disseny permet aixecar immobles de tres plantes en menys de mitja hora || Lleida acull la jornada anual dels economistes catalans, amb 100 participants

Participants en la XXIII Jornada dels Economistes, ahir, a la seu del CEC a Lleida.

Participants en la XXIII Jornada dels Economistes, ahir, a la seu del CEC a Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 100 persones van assistir ahir a la XXIII edició de la Jornada dels Economistes, organitzada el Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) a Lleida. Segons va explicar el president d’aquesta institució a les comarques de Ponent, Josep Maria Riu, l’objectiu d’aquest any ha estat el de portar els grans temes i números de la macroeconomia a casos d’emprenedors d’èxit que tenen com a nexe en comú haver començat la seua projecció a Lleida. “Són lleidatans que van apostar per una idea i han triomfat”, va subratllar Joan Picanyol, vocal del comitè executiu del CEC a la capital del Segrià.

Així les coses, l’arquitecte lleidatà Josep Bunyesc, de la firma Bunyesc Arquitectes, va posar el focus en el seu projecte de cases positives, que consisteixen habitatges molt ben aïllats que s’escalfen directament amb la llum del Sol. “L’excedent energètic que generen de manera natural pot servir, per exemple, per carregar la bateria d’un cotxe elèctric amb una autonomia d’entre 100 i 130 quilòmetres”. En aquest sentit, va destacar, que a tota la demarcació, ja han construït una vintena d’immobles amb aquestes característiques. Bunyesc també va aplicar aquesta tecnologia en la recent reforma del refugi de Colomina, a la capçalera de la Vall Fosca. Per la seua part, Francisco Sáenz, CEO i innovation manager de Desplek Construction, va relatar com ha anat, durant un temps, venent les seues patents i estalviant per poder fer realitat la seua idea a través d’una empresa en la qual ell no només seria l’enginyer sinó també el principal soci capitalista. Sáenz ha desenvolupat un mètode per construir edificis de fins a cinc plantes en pocs dies i que permet estalviar al voltant del 30% en costos. En aquest sentit, va exemplificar que un immoble de 3 altures tarda 25 minuts a ser desplegat, i d’un a dos dies a ser consolidat. “És el futur”, va manifestar.

Un arquitecte de Lleida dissenya immobles capaços de carregar la bateria d’un cotxe elèctric

Per la seua part, el director d’Operacions de l’Empresa Nacional d’Innovació, Jordi Garcia, va assenyalar la necessitat que les ciutats s’especialitzin en un sector determinat i innovin constantment. “La transformació del sector agroalimentari de Lleida ha de tendir al que és l’economia circular i la producció ecològica”, va dir. En aquest sentit, l’enginyer Víctor Falguera, d’Albatàrrec i soci fundador, entre altres, d’Akis Research, va puntualitzar que, per poder innovar, és necessari primer ocupar-se de la “sostenibilitat social i econòmica dels nostres pagesos”.

tracking