SEGRE

EMPRESES PROJECTES

Fruits de Ponent invertirà dos milions, el gruix per a una gran instal·lació fotovoltaica

Amb 1,6 megawatts, la cooperativa afirma que serà una de les més grans que hi pot haver en teulada || Negocia amb la comercialitzadora una tarifa pròpia per als socis de l’entitat associativa

Imatge d’arxiu de la central d’Alcarràs en plena campanya de fruita d’estiu.

Imatge d’arxiu de la central d’Alcarràs en plena campanya de fruita d’estiu.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cooperativa agrícola de segon grau Fruits de Ponent acaba d’aprovar un projecte d’inversió de dos milions d’euros que tindrà dos grans objectius: la millora dels accessos i la transformació total del seu sistema energètic.

El paquet més important, que compta amb al voltant d’1,5 milions, correspon a una instal·lació fotovoltaica d’1,6 megawatts que, segons la cooperativa, és una de les més grans que es poden instal·lar en una teulada. Serà a la central de confecció de fruita que es troba situada a Alcarràs, al costat de l’autovia. L’objectiu és l’autoproveïment energètic, encara que hi haurà moments en què la planta serà excedentària i d’altres, en plena campanya fructícola, en què les necessitats superaran la generació elèctrica pròpia. Es tracta d’una aposta per l’energia neta o verda, com es coneix la fotovoltaica. La cooperativa negocia ara amb la comercialitzadora energètica amb què treballen la creació d’una tarifa pròpia per als socis de Fruits de Ponent, que aprofitarien així també la inversió de la cooperativa. Es tracta d’anar cap a un sistema circular i d’aprofitament al màxim en l’àmbit cooperatiu.

Està previst que les obres de la instal·lació puguin començar el mes de gener i tenen un termini d’execució estimat d’entorn dels cinc mesos, de manera que ha d’estar operativa de cara a la pròxima campanya fructícola de préssecs i nectarines. Fruits de Ponent estima l’estalvi energètic anual en 170.000 euros, amb la qual cosa el retorn de la inversió s’estableix en vuit anys i mig.

El finançament anirà a càrrec dels programes operatius de Fruits de Ponent com a organització de productors. S’emmarca en mesures de caràcter mediambiental i està previst que sigui cofinançada al 50% per la Unió Europea.

A més, Fruits de Ponent invertirà mig milió d’euros en la millora d’accessos i oficines de la central ubicada al costat de l’autovia. Des de Fruits de Ponent apunten que es tracta d’una petició històrica després que s’hagin quedat petits per a l’atenció tant de clients com de proveïdors en les millors condicions.

Pla de salut i pensions per als agricultors i els treballadors Fruits de Ponent treballa també en un pla de salut i pensions tant per als socis de la cooperativa de segon grau com dels seus treballadors. Es tracta, segons afirma l’entitat associativa, de portar el que qualifica com a gen cooperatiu a moltes més àrees que la merament econòmica.

tracking