SEGRE

L'Estat apujarà la base màxima de cotització el 2019 per sota del 10%

Les pensions màximes s'incrementaran igual "que totes", segons el ministeri de Treball

La ministra de Treball, Magdalena Valerio.

L'Estat apujarà la base màxima de cotització el 2019 per sota del 10%EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Treball, Magdalena Valerio, ha anunciat aquest dijous que el Govern espanyol apujarà la base màxima de cotització a la Seguretat Social "una mica per sota" del 10 %, mentre les pensions màximes pujaran igual "que totes". En una jornada organitzada per El Economista, la ministra ha assenyalat que encara no ha concretat la taxa a la qual pujarà la base màxima de cotització, si bé no ho farà el 22 % que elevarà la mínima, que creix al mateix ritme que el salari mínim interprofessional (SMI), perquè "seria un impacte important". Ha afegit que apujar la base màxima de cotització i la pensió màxima aquest 22% seria "el menjat pel servit", una cosa impossible "perquè cal quadrar els comptes", en tant que no fer-ho de la mateixa manera "seria tremend". Per això, ha assegurat que la base màxima pujarà menys que la mínima, fins i tot "una mica per sota" del 10%, si bé aquest punt s’ha d’abordar encara amb patronal i sindicats a la taula de diàleg social per ser aprovat abans que acabi l’any. D’aquesta forma, l’alça de la base màxima serà inferior a la que aportava l’informe d’avaluació del pla pressupostari que va elaborar la AiRef partint de dades facilitades pel Govern i que apuntava a un increment d’entre el 10 % i el 12 %.

La ministra ha recordat que l’alça del SMI s’aprovarà per Reial Decret en el Consell de Ministres del 21 de desembre, per la qual cosa ja està sent sotmès a consideració dels agents socials en un termini de consulta que serà "més abreujat" del normal.

D’altra banda i també abans que acabi l’any, el Govern aprovarà l’increment de les cotitzacions socials per reial decret Llei, instrument que aprofitarà per tirar endavant altres assumptes. Entre ells, ha dit la ministra, incorporarà modificacions al contracte de suport a emprenedors o una reordenació dels subsidis d’atur.

Valerio ha recordat a més que el Govern està treballant en un acord amb els autònoms per elevar les seues cotitzacions per a l’any que ve, que ja té un preacord amb les organitzacions de treballadors per compte propi i que ara està a la taula de diàleg social, amb l’objectiu d’aprovar-ho en l’esmentat reial decret llei.

Aquest increment pactat amb els autònoms, a l’espera d’elaborar un sistema que vinculi les seues cotitzacions als seus ingressos reals, serà de l’1,25 %, ha dit la ministra, perquè elevar la seua base mínima de cotització un 22 % -el que ho farà la del règim general- suposaria "un impacte important".

Aquest acord, que hauria de ser tancat en els propers dies, espera rebre el vistiplau dels sindicats, que ja han manifestat el seu temor que una base mínima més baixa del règim d’autònoms actuï com a efecte reclam sobre treballadors del règim general, amb una base més elevada. "Intentaré que si hi ha algun dissens sigui tranquil i no virulent", ha dit la ministra, qui prefereix tirar endavant les mesures amb consens perquè així són més duradores, però que, una vegada sotmeses a negociació, és al Govern "a qui li toca governar". "No m’han manifestat que estiguessin en contra d’acord o preacord", ha dit la ministra sobre l’opinió dels sindicats respecte a l’acord dels autònoms, "no em van mostrar grans discrepàncies".

tracking