SEGRE

POLÍTICA ECONÒMICA

Nova fórmula de Treball que redueix la 'minipaga' a pensionistes

Planteja calcular-la amb la mitjana de la inflació de dotze mesos, que es tradueix en un milió d’euros a Lleida || Llum verda del Congrés a la nova llei hipotecària

Imatge del ple del Congrés, que ahir va aprovar la nova llei hipotecària.

Imatge del ple del Congrés, que ahir va aprovar la nova llei hipotecària.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Treball ha proposat als agents socials que el càlcul de l’eventual paga compensatòria o minipaga de les pensions es realitzi amb la mitjana de l’IPC mensual dels últims dotze mesos, en lloc de fer-ho amb l’IPC del novembre, com era tradicional. Per aquest any, ja que la mitjana dels IPC mensuals se situa en l’1,7%, la minipaga equivaldrà a una pujada del 0,1%, uns 128 milions, d’euros que s’abonaran amb càrrec al Pressupost del 2019 perquè el del 2018 no habilita una via per comptabilitzar aquesta compensació. En el cas de Lleida, la minipaga als 99.080 pensionistes de Lleida es reduiria a un milió d’euros. Fa tot just unes setmanes no s’estudiava utilitzar l’IPC del desembre per al càlcul, quan s’estima que la inflació marqui un 1,9 per cent. En cas de mantenir-se aquest càlcul, la compensació a la gent gran es triplicaria.

D’altra banda, el ple del Congrés va aprovar ahir la nova llei de crèdit immobiliari, que permetrà traslladar amb gairebé ja tres anys de retard la directiva comunitària en matèria hipotecària. Van donar suport al text, entre altres partits, el PSOE, el PP i Ciutadans. A partir d’ara, la reforma passarà a tramitar-se al Senat. Entre els canvis destaca, per exemple, el repartiment de despeses a l’hora de formalitzar una hipoteca. Segons la nova normativa, serà el prestador el que hagi d’assumir tots els costos associats, a excepció de la taxació, les despeses dels quals aniran a càrrec del prestatari.

La província de Lleida compta amb 99.080 pensionistes i la ‘minipaga’ seria de deu euros

Un altre dels canvis que s’hi han introduït ha estat el d’elevar els mesos d’impagament que es requereixen per executar un contracte d’hipoteca (pas previ a un possible desnonament), que s’han fixat en dotze mesos (o en 3 per cent del capital concedit) si l’impagament es produeix en la primera meitat del préstec i en quinze mesos (o el 7 per cent del capital concedit) a partir de llavors.

Tanmateix, aquestes noves condicions per executar una hipoteca no afectaran aquells contractes pendents de resolució judicial, alguns dels quals suspesos als tribunals a l’espera de la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre aquesta qüestió.

A més, la nova llei impedirà la utilització de les polèmiques clàusules terra a les noves hipoteques.

tracking