SEGRE

IMPOSTOS CAMPANYA DE LA RENDA

Els últims 'trucs' fiscals

Amortitzar hipoteca o aportar al pla de pensions pot reduir la factura de l’IRPF || Conservar els justificants, com els d’aportacions a obres socials, clau per a deduccions

Imatge d’arxiu de l’Agència Tributària a Lleida.

Imatge d’arxiu de l’Agència Tributària a Lleida.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els últims dies de l’any solen ser d’atrafegament en totes les famílies preparant les jornades nadalenques, però deixar temps per analitzar la situació fiscal pot ser clau per estalviar de cara a la propera declaració de l’IRPF a la primavera. Així ho recorda l’organització de consumidors OCU, que dóna els seus “trucs” per rebaixar la factura amb el fisc. Un d’habitual, encara que ja no és a l’abast de tothom, és analitzar la hipoteca. Si s’ha comprat l’habitatge habitual abans del 2013, es pot deduir el 15 per cent del pagat per comprar-la, amb un màxim de 9.040 euros. Si es paga menys d’aquesta xifra, o de 18.080 si els abonaments s’efectuen amb el cònjuge i es fa declaració per separat, interessa amortitzar anticipadament fins a aquest límit. És la forma d’aprofitar al màxim la deducció.

En cas que se sigui propietari d’un immoble de lloguer, es pot deduir de la renda subjecta a IRPF les despeses fetes per obtenir-la: IBI, anuncis, agencia, assegurances o comunitat, entre d’altres. El mateix passa amb les despeses de reparació i conservació i els interessos de préstecs per a la compra o millora de l’immoble (aquests amb un límit).

Fins al dia 31 es poden prendre les últimes decisions que poden repercutir en l’IRPF

L’organització de consumidors recomana també esperar a complir 65 anys si es vol transmetre la casa, perquè el guany que s’obté queda lliure d’impostos.

Una altra de les vies de reduir les aportacions al pla de pensions. Suposa una de les vies de deducció més important i el límit d’aportació, per regla general, és de 8.000 euros, que s’eleva en cas que també les faci el cònjuge.

Fer donacions a ONG, fundacions i entitats sense ànim de lucre, permet deduir més que l’any passat: un 75 per cent sobre els primers 150 euros, i un 30% sobre el que excedeixi d’aquesta quantitat, encara que en alguns casos pot arribar al 35 per cent.

Entre les recomanacions també és clau el fet de revisar despeses com les del col·legi professional o les quotes sindicals, tenir en compte la compensació de pèrdues i guanys en casos de vendes o qualsevol canvi en les circumstàncies familiars i sempre cal guardar els justificants d’operacions a deduir.

tracking