SEGRE

SECTOR PRIMARI

Agricultura sondeja suports per arrancar fruiters

Pregunta als agricultors la seua possible adhesió al pla || Mentre la Generalitat negocia el finançament amb el ministeri

Imatge de la jornada celebrada ahir a Lleida per Asaja.

Imatge de la jornada celebrada ahir a Lleida per Asaja.ASAJA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La conselleria d’Agricultura està sondejant els agricultors per conèixer la seua disposició o no a adherir-se al pla d’arrancada de fruiters de pinyol que negocia amb el ministeri. A l’última taula sectorial de la fruita, el departament que dirigeix Teresa Jordà va anunciar la tramesa d’una sèrie de cartes als productors que estan inscrits en el Registre de la Fruita. El missatge apunta que el ministeri vol tenir un nivell d’efectivitat garantit per tancar un acord sobre l’arrancada, que seria finançada per les dos administracions. És a dir, Madrid vol que es quantifiqui que hi haurà prou productors i hectàrees que s’acullin a la mesura.

Per aquest motiu, la conselleria s’adreça als pagesos perquè indiquin si estarien disposats a afegir-se a l’arrancada subvencionada. En cas afirmatiu, vol conèixer la superfície i les varietats que estaria disposat a arrancar. La conselleria voldria tenir les respostes el proper 18 de gener per agilitzar negociacions i posada en marxa de la mesura.

El pla preveu ajuts de 5.000 euros per hectàrea amb un màxim de tres per titular d’explotació

La Generalitat recorda que el seu pla preveu una indemnització de 5.000 euros per hectàrea arrencada, amb una superfície màxima de tres hectàrees per titular d’explotació. Com a contrapartida, l’agricultor es compromet a no plantar arbres de préssec, nectarina ni paraguaià en quatre any a partir de l’accés a l’ajuda. El període per fer efectiva l’arrancada s’anuncia en els anys 2019 i 2020.

D’altra banda, Asaja Lleida va presentar ahir la proposta del pla d’arrancada en un acte públic a Lleida. Reclama des de fa quatre anys una proposta per revertir la situació crítica que travessa aquest sector, assenyalant, entre altres punts, la saturació del mercat comunitari agreujat pel vero rus a les produccions europees i l’increment de la producció en els últims anys.

L’informe presentat per l’organització agrària apunta que en els últims cinc anys han disminuït el nombre de fructicultors en un 15%. Reclama una intreprofesional del sector i contenir els costos energètics i laborals.

tracking