SEGRE

UNIÓ EUROPEA

Alerta màxima en el sector de la fruita davant el risc de perdre el mercat britànic

Un client molt important per al sector i que representa fins i tot la quarta part de la facturació d’algunes firmes || El conjunt de l’economia de Lleida ven als britànics vuit milions al mes

Més de cent camions participaven ahir en un assaig d’eventuals embussos a Dover pel Brexit.

Més de cent camions participaven ahir en un assaig d’eventuals embussos a Dover pel Brexit.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fantasma d’un Brexit sense acord és un gran risc i manté especialment preocupats alguns sectors econòmics de Lleida, en especial el fructícola. El Regne Unit és un gran mercat per a Lleida, amb una mitjana d’exportacions totals de vuit milions d’euros cada mes. Dels gairebé 83 milions d’euros en exportacions efectuades des de les empreses de Ponent al Regne Unit en els deu primers mesos de l’any passat, gairebé 32 correspondrien al sector fructícola.

Empreses del sector temen que un Brexit sense acord es tradueixi en tràmits interminables a les duanes que dificultin al màxim la burocràcia de les trameses. “El port de Dover podria necessitar setmanes per poder tramitar les expedicions de productes de tot tipus que avui pot fer en tot just uns minuts”, adverteix un dels empresaris fructícoles consultats. Però el problema arribaria en dos direccions, perquè si es dificulten les trameses també pot patir el proveïment dels supermercats britànics de certs productes. Aquesta situació és especialment preocupant per a les empreses que tenen el Regne Unit com un dels seus principals clients. De fet, hi ha companyies del sector que facturen la quarta part del seu negoci als compradors britànics.

L’acord assolit entre Brussel·les i Londres, amb un pacte per a un “divorci ordenat”, deixa pràcticament sense canvis el futur del comerç agroalimentari. No implicaria canvis significatius i els operadors lleidatans no haurien de témer pel futur. Però les dificultats del Govern de Theresa May per poder aconseguir el suport polític a aquest pacte manté enceses les alarmes.

En aquest context, el ministeri d’Hisenda ha instat les empreses espanyoles a preparar-se per a un Brexit dur.

Un cop que es pot sumar al del veto rus Guanyar-se la confiança d’un client o bé d’un mercat és especialment difícil i a més requereix anys, però es pot perdre de manera massa fàcil. Ho sap molt bé el sector de la fruita de Lleida, que va veure com Rússia tancava les seues fronteres amb pany i clau a les importacions de préssecs i nectarines a començaments d’agost de l’any 2014. En només unes poques hores es va perdre un mercat que havia costat deu anys conquerir i consolidar i que s’havia convertit en un dels grans compradors. Ara, amb l’amenaça del Brexit dur, la situació es pot repetir, amb el Regne Unit. La sortida dels britànics de la Unió Europea té data, el 30 de març del 2019, i serà amb acord i un període transitori d’adaptació a la nova relació o sense acord. A banda de la fruita, el se· gon sector econòmic lleidatà que més ven al Regne Unit és el dels greixos, amb 12,44 milions d’euros en els deu pri· mers mesos de l’any passat, i el de carns i menuts, en aquest cas amb poc més de vuit mili· ons d’euros.

tracking