SEGRE

AGRICULTURA CEREALS

Problemes generats per les pluges posen en perill una part de la PAC

Els ajuts ‘verds’ que exigeixen diferents cultius || Alguns pagesos sembren aquests dies com poden, però d’altres es veuen obligats a ajornar treballs al febrer

Tasques de sembra aquests dies en una finca en condicions per fer-ho.

Tasques de sembra aquests dies en una finca en condicions per fer-ho.S.C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mai plou a gust de tothom, diu un refrany, i aquest any pot ser més cert que mai amb cerealistes com a grans damnificats d’un 2018 inusualment humit a Lleida. Tant que en aquests moments encara hi ha camps amb panís de segona collita per collir, hi ha agricultors que estan sembrant aquests dies com poden en uns camps amb excés d’aigua, mentre d’altres han d’ajornar els treballs al febrer, la qual cosa els obligarà a triar cereals de cicle més curt. Tot això perquè es troben en perill part dels ajuts de la PAC, la part verda o greening.

L’última reforma de la Política Agrària Comuna va condicionar una part dels ajuts a mesures que incloïen la rotació de cultius. A la pràctica i depenent de l’extensió de l’explotació, pot obligar el pagès a tenir dos o tres tipus de cereals diferents, segons explica el responsable del sector d’herbacis d’Unió de Pagesos, Santi Caudevila.

Tanmateix, la situació de molts camps fa inviable sembrar-los ara i han demanat a la Unió Europea que tingui en compte aquesta situació i que no castigui els agricultors, com va publicar SEGRE.

Al secà, a les zones més ombrívoles ha estat més fàcil entrar a sembrar, però a les valls la terra és molt més humida i és impracticable. En aquesta situació, “el calendari de possibles cultius per poder complir amb el greening s’escurça per a aquests agricultors. Només podran sembrar cereals de cicle curt, pràcticament només ordi o pèsol. Tindran un rendiment menor que altres de cicle més llarg i tenint en compte els baixos preus la situació es complica i molt per a aquests productors”, va alertar Caudevila.

En finques de regadiu també hi ha problemes, tals com que encara hi ha entorn d’un trenta per cent del panís de segona collita per collir, una cosa que Caudevila qualifica d’inaudita a aquestes altures del gener.

“S’han donat casos en els quals s’han collit finques amb cadenes, són sistemes de collita d’arròs”, afirma. Denota que s’ha hagut de treballar amb finques embassades, una cosa que és contraproduent per a l’estat de la terra de cara a pròxims cultius, va afirmar el dirigent d’UP.

Amb tot, la situació de les explotacions en regadiu és millor que la de secà. Encara tenen més temps per decidir les seues opcions per assegurar-se poder cobrar els ajuts íntegres de la PAC. Caudevila afirma que encara estan a temps de decantar-se per panís, gira-sol o sorgo, per exemple.

tracking