SEGRE

La Seguretat Social permetrà la jubilació anticipada però amb més cotització

El Govern estatal vol elevar l’edat real de jubilació fins els 65,5 anys en un termini de 30 anys

La Seguretat Social permetrà la jubilació anticipada però amb més cotització

La Seguretat Social permetrà la jubilació anticipada però amb més cotitzacióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Seguretat Social vol retardar un any l’edat ordinària de jubilació, fins assolir els 65,5 anys el 2048, com una de les mesures per aconseguir la sostenibilitat del sistema a llarg termini, si bé permetria les jubilacions anticipades sempre que impliquin una cotització més gran. En una trobada amb mitjans, el secretari d’Estat de Seguretat Social, Octavio Granado, ha coincidit amb la proposta avançada aquesta setmana per l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) d’aplicar mesures per fomentar el retard de l’edat efectiva de jubilació, sense tocar l’edat legal que assolirà els 67 anys el 2027.

Actualment, l’edat real de jubilació es troba en els 63,7 anys (62,7 anys incloent les classes passives), xifra que se situarà en els 64,5 anys el 2027, una vegada despleguin els seus efectes la reforma de 2011 amb què l’edat legal de jubilació arribarà als 67 anys. El plantejament del Govern espanyol i la AIReF seria augmentar aquesta edat ordinària en un any de cara a 2048, assolint així una edat real de jubilació de 65,5 anys. Així mateix, el Govern estatal és partidari de modificar els requisits d’accés a la pensió, permetent una jubilació anticipada cofinançada, és a dir, en aquells col·lectius que acordin aplicar unes cotitzacions més grans.

Respecte a la proposta de la AIReF per estendre el període de còmput d’anys de vida laboral per al càlcul de la pensions, passant dels 25 anys actuals als 35 anys, el Govern es mostra favorable i considera que no hauria "de produir efectes negatius". No obstant això, el Ministeri durà a terme les mesures que s’acordin en el marc del diàleg social amb patronal i sindicats, amb els quals preveu reunir-se la setmana que ve per abordar el document de la AIReF.

Així es desprèn del document que el Ministeri de Treball i Seguretat Social ha enviat a l’Autoritat amb la seua opinió, en la qual considera que el dèficit de la Seguretat Social, que actualment s’acosta als 18.000 milions (1,6 % del PIB), no té únicament un caràcter estructural, sinó que l’afecten també elements conjunturals.

El Govern comparteix les reflexions de la AIReF sobre els problemes demogràfics d’Espanya, considerant "necessari un reforç considerable" de les polítiques de família i una política migratòria "oberta", alertant dels "riscos" derivats de la restricció d’entrada d’immigrants.

Així mateix, coincideix amb l’evolució de la despesa en pensions de la AIReF, situant-lo en el 13,4 % del PIB l’any 2048, un increment en el qual influiran tant l’increment del nombre de pensionistes derivat del babyboom i les millors quanties que percebran per les seues millors bases de cotització.

Entre els factors conjunturals, el Govern central atribueix l’increment del dèficit al descens dels ingressos derivat de pitjors salaris i augment de bonificacions i reduccions de cotització, així com a les menors aportacions dels cotitzadors aturats, derivades de canvis normatius dels últims anys. A més, afegeix el document, una quarta part de les persones que es jubilen ho fan "obligades per normatives inexplicables o a punt d’extingir-se, com la jubilació parcial".

tracking