SEGRE

EMPRESA MOBILITZACIONS

Treballadors i jubilats d'Endesa exigeixen conservar les tarifes bonificades de la llum

Desenes de treballadors i jubilats d’Endesa del Pirineu i del pla es van manifestar ahir davant de la seu a Lleida per protestar contra les retallades socials que ha anunciat l’elèctrica de cara a l’estiu vinent, com bonificacions a la tarifa elèctrica o beques per a estudiants. La protesta també va servir per exigir un nou conveni col·lectiu.

Durant uns minuts els manifestants van tallar l’N-240 davant de la seu d’Endesa a Magraners.

Durant uns minuts els manifestants van tallar l’N-240 davant de la seu d’Endesa a Magraners.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prop de tres-cents treballadors i jubilats d’Endesa es van manifestar ahir al davant de la seu de l’empresa a Magraners per denunciar el que consideren una pèrdua de drets socials al finalitzar la vigència del conveni marc laboral el 31 de desembre. La principal reivindicació dels jubilats és mantenir les tarifes elèctriques bonificades, que l’empresa preveu eliminar a partir de l’1 de juliol. Es tracta de la tarifa empleat amb bonificació en el pagament de la llum de casa. Després de més d’un any i més de quaranta reunions, l’empresa i els sindicats no han arribat a cap acord de renovació del conveni. Per això, des de l’1 de gener Endesa tindrà en consideració els treballadors només de forma individual. El delegat d’UGT a Endesa Lleida, Alejandro García, va explicar que la conseqüència immediata, d’entrada, és que l’elèctrica vol retirar als jubilats certs beneficis socials de què sempre han gaudit i deixar-los només per als treballadors actius i prejubilats.

La resta, “d’alguna manera mantenim els drets que teníem amb l’antic conveni però es reserven la possibilitat de modificar a nivell individual, mai de manera col·lectiva. Tenim les condicions de l’antic conveni però sense conveni”, va dir. La plantilla d’Endesa a Lleida va iniciar el calendari de mobilitzacions al novembre i ha portat a terme quatre aturades. Per la seua part, alguns dels jubilats van criticar ahir la “pèrdua de drets”. “És una compensació en espècies que es va acordar a canvi de cobrar un salari més baix”, va explicar Josep Viladrich. “No podem perdre uns drets adquirits durant anys de feina i dedicació, va dir Lola Pereira, una altra de les afectades.

A banda de la reducció de la tarifa elèctrica a extreballadors i viudes d’empleats, també perdran ajuts per contractar vacances o beques per a estudis, entre d’altres. “Teníem vacances pagades i no volem perdre-ho”, va explicar Antonio Bravo. Les mobilitzacions seguiran els dies 22 i 29 d’aquest mes amb l’objectiu de frenar aquestes retallades. Ahir es va tallar durant uns minuts la carretera N-240 al davant de la seu d’Endesa a Magraners i es van desplegar pancartes reivindicatives.

L’elèctrica veu possible reprendre la negociació Endesa va mostrar ahir disposició a reobrir la negociació amb els representants de la plantilla, després que les dos parts s’aixequessin de la taula de diàleg després de l’última reunió, el dia 27 de desembre. De fet, els efectes de la caducitat del conveni (sobre el paper, de l’1 de gener) s’aplicaran en sis mesos, la qual cosa dóna marge a les dos parts. El principal escull és la tarifa elèctrica, però hi ha altres beneficis afectats, com per exmple les vacances d’empleat.

Durant uns minuts els manifestants van tallar l’N-240 davant de la seu d’Endesa a Magraners.

Durant uns minuts els manifestants van tallar l’N-240 davant de la seu d’Endesa a Magraners.MAGDALENA ALTISENT

tracking