SEGRE

PREVISIONS MACROECONOMIA

Espanya creix el 2018 dos dècimes menys del que havia previst l'FMI

Un 2,5%, mig punt menys que el 2017, però manté l’expansió en el 2,2% per a aquest any || Alerta de les conseqüències negatives de la guerra comercial

La directora gerent del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde.

La directora gerent del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PIB d’Espanya va créixer un 2,5% el 2018, dos dècimes per sota de l’última previsió efectuada pel Fons Monetari Internacional (FMI), segons va anunciar aquest organisme en el seu informe Perspectives Econòmiques Globals, presentat ahir per la directora gerent, Christine Lagarde, en els prolegòmens del Fòrum de Davos, a Suïssa. Així mateix, l’expansió econòmica de l’Estat durant l’any passat va caure mig punt percentual en comparació amb la del 2017. Malgrat això, el creixement d’Espanya es va mantenir per sobre de la mitjana de l’1,8% estimada per l’FMI per a la zona euro i va superar àmpliament les taxes d’activitat observades en altres països del bloc de la moneda comuna, ja que que els PIB alemany i francès es van expandir un 1,5%, i l’italià, un 1%.

D’altra banda, l’FMI va mantenir sense canvis els pronòstics de creixement econòmic per a Espanya el 2019 i el 2020. Així, s’espera que l’economia espanyola s’expandeixi un 2,2% aquest any i un 1,9% en el pròxim, en la línia del que ha previst el Govern de Pedro Sánchez. Al contrari, la institució liderada per Lagarde va retallar la previsió de creixement del PIB dels països de l’Eurozona per al 2019 en tres dècimes, fins a l’1,6%. Lagarde va alertar que l’expansió econòmica a nivell mundial s’ha “debilitat”. Així, va revisar a la baixa també les previsions de creixement del PIB mundial. D’aquesta manera, aquest 2019, l’economia del món avançarà un 3,5%, dos dècimes menys de l’estimat a l’octubre. El 2020, creixerà al 3,6%, una dècima menys del que va vaticinar-se en l’últim pronòstic. Lagarde va assenyalar com a causes d’aquest alentiment econòmic la guerra comercial entre els EUA i la Xina, la frenada d’Alemanya, la important contracció de Turquia i la moderació de Llatinoamèrica.

L’economia xinesa va créixer l’any passat al 6,6%, la qual cosa es va traduir en la menor expansió del PIB del gegant asiàtic des de 1990. No obstant, aquesta xifra és una dècima per sobre de la prevista per les autoritats xineses. Així, Pequín va afirmar ahir que “es van complir els principals objectius de desenvolupament”.

tracking