SEGRE

AGRICULTURA MERCATS

Els pagesos hauran de pagar 50 euros per hectàrea i any per promocionar la fruita

Aposta d’Afrucat a l’estil d’altres països com França o els Estats Units

Imatge d’arxiu d’una finca de pereres de Lleida.

Imatge d’arxiu d’una finca de pereres de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cinquanta euros per hectàrea de fruiters per poder afrontar mesures que es consideren clau per al sector, començant en especial per la promoció i a l’estil d’altres territoris, com la Bretanya francesa o els Estats Units. Aquesta és la proposta d’Afrucat, que des del 2016 té la consideració de circumscripció econòmica, la qual cosa confirma que és representativa del sector i pot dictar directrius d’obligat compliment, que es coneix tècnicament com a extensió de norma.

La junta directiva d’Agrucat, patronal fructícola catalana, ha aprovat aquesta aportació obligatòria i ahir va començar a explicar-ho als agricultors a Aitona, en la primera de les prop d’una desena de sessions informatives que es portaran a terme per tot Catalunya. La idea és que l’assemblea d’Afrucat doni el vistiplau al programa al març i només quedaria el suport definitiu per part de l’Administració, una cosa que la patronal fructícola dóna per fet.

El sistema no és nou i, per exemple, a la Bretanya francesa, productora en especial d’hortalisses, els pagesos aporten 260 euros. Als Estats Units, el sector de la pera recapta anualment 9 milions de dòlars per a promoció i 3,5 per a investigació i desenvolupament.

Inicialment el gruix de les aportacions a Catalunya, es calcula que 47 euros per hectàrea, anirien destinats a promocionar el producte. Només en préssec es podria recaptar un milió d’euros, la xifra que inverteix anualment Plàtan de les Canàries. Els altres tres euros per hectàrea es destinarien a qualitat, internacionalització i nous mercats, innovació i investigació i planificació de la producció.

Lluitarà contra la caiguda del consum i tindrà dades més fiables Afrucat representa tres circumscripcions econòmiques diferents: de poma, de pera i de préssec i nectarina. Amb l’aposta per la promoció es vol lluitar contra la caiguda del consum, que es relaciona, entre altres factors, amb una major competència de fruites exòtiques i d’altres de tradicionals que fan esforços de diferenciació i publicitat, com per exemple el meló. A més, de la taxa de 50 euros per finançar els projectes, es preveu unes altres dos extensions de norma: l’obligació que totes les centrals hagin d’oferir dades dels seus estocs de fruita i també de les entrades de producte, especialment important en el cas de préssecs i nectarines.

tracking