SEGRE

AGRICULTURA UNIÓ EUROPEA

Els drets històrics per a les ajudes bàsiques de la PAC, qüestionats

La majoria de les comunitats aposten per eliminar aquestes referències || La nova Política Agrària Comuna es retarda almenys fins al 2022 o fins i tot al 2023

Un moment de la jornada celebrada divendres per JARC-COAG a Balaguer.

Un moment de la jornada celebrada divendres per JARC-COAG a Balaguer.JARC-COAG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Agricultura treballa amb la previsió que la nova PAC, calculada inicialment per a l’any que ve, podria entrar en vigor previsiblement el 2022 o el 2023, però no abans. Així ho ha explicat el secretari general de Sanitat d’Agricultura i Alimentació, Fernando Miranda. El ministeri s’ha reunit aquesta setmana amb les comunitats autònomes (vegeu SEGRE de dimarts) i pel que fa a l’ajuda bàsica a la renda, afirma Miranda, el debat cal interpretar-lo tenint en compte que, per diferents motius, ni Andalusia ni Extremadura no van poder ser-hi presents. Tenint en compte aquesta circumstància, la majoria de les comunitats presents es van mostrar a favor de suprimir les referències històriques dels ajuts, assenyalant expressament algunes la necessitat de suprimir també els drets individuals.

Pel que fa als ajuts associats o vinculats a la producció, durant el debat hi va haver un ampli consens a fusionar el percentatge proposat per la Comissió per a aquests ajuts del 12 per cent del total de pagaments directes, amb el percentatge dels pagaments directes del 3 per cent que es pot destinar a les intervencions sectorials, per així aconseguir una flexibilitat més gran en la seua aplicació, segons el ministeri.

D’altra banda, la sala Maria Rúbies de Balaguer va acollir divendres la tercera jornada del cicle de xarrades Al camp, molt per fer, que va tractar sobre la Reforma de la PAC. La ponència va anar a càrrec de Jordi Vidal, secretari tècnic de JARC-COAG, i va comptar amb la participació d’una trentena d’assistents.

El tema de la xarrada va girar entorn de la pròxima reforma de la PAC, els seus beneficis i possibles perjudicis, o què cal tenir en compte a l’hora de tramitar la DUN del 2019, entre altres aspectes. L’objectiu de la jornada era informar els agricultors i ramaders sobre els canvis que els esperen, sobretot pel que fa a complexitat mediambiental.

tracking