SEGRE

MACROECONOMIA BALANÇ

Espanya frena el creixement i Itàlia entra en recessió

El PIB estatal avança un 2,5 per cent el 2018 i l’italià continua en negatiu || L’economia de la UE creix un 1,8% el 2018

La gasolina i el gasoil registren la tercera pujada al gener.

La gasolina i el gasoil registren la tercera pujada al gener.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Producte Interior Brut (PIB) d’Espanya va créixer un 2,5 per cent el 2018 en un context europeu una mica inestable en el qual destaca la recessió econòmica d’Itàlia a l’últim trimestre de l’any passat. L’economia del país alpí, la tercera més important de la Unió Europea (UE), és la primera vegada que entra en recessió tècnica des del 2013. L’economia espanyola va créixer un 2,5% el 2018, mig punt menys que el 2017 i la l’alça més reduïda des del 2014, malgrat avançar l’últim trimestre de l’any un 0,7%, una dècima per sobre del que va progressar durant els tres trimestres anteriors. Aquestes xifres de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) són inferiors a les previstes pel Govern. La ministra d’Economia, Nadia Calviño, considera que això “no és preocupant”, ja que Espanya segueix creixent per sobre de la mitjana comunitària. Itàlia va registrar entre el setembre i el desembre una caiguda del 0,2% i el PIB va baixar un 0,1 per cent en comparació amb el trimestre anterior. L’expresident Silvio Berlusconi va aprofitar les males dades econòmiques per fer una crida a expulsar de l’actual govern el Moviment 5 Estrelles de Matteo Salvini. L’economia de la zona euro va créixer a un ritme anual de l’1,8% el 2018, que representa una desacceleració de sis desenes respecte al 2017 i el creixement més feble des del 2014, segons dades de l’organisme estadístic de la UE, Eurostat.

L’Índex de Preus al Consumidor (IPC) espanyol va caure un 1,3% al gener, segons les últimes estimacions de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Va retallar 2 dècimes la taxa interanual, fins a l’1%, el nivell més baix des del 2018, segons l’INE, que justifica aquest valor en la caiguda dels preus del gas i l’última pujada dels carburants. Amb aquestes dades, l’IPC suma 3 mesos amb les taxes interanuals inferiors al 2%.

Competència xifra la pujada de la llum en un 5,68% al gener

El rebut mitjà d’electricitat s’ha encarit aquest mes de gener un 5,68% respecte al primer mes de l’any passat, segons indiquen les dades del simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). En canvi, segons les dades de Facua, el rebut de la llum de l’usuari mitjà al gener puja un 6,7% en dotze mesos.

tracking