SEGRE

LABORAL INDICADORS

La xifra de lleidatans afectats per ERO es consolida en nivells precrisi

Per tercer any consecutiu, encara que va repuntar el 2018 || Més de 5.600 catalans es van veure involucrats en expedients de regulació d’ocupació l’any passat

Imatge de la sala d’espera del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) a Lleida.

Imatge de la sala d’espera del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) a Lleida.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La incidència dels expedients de regulació d’ocupació (ERO) a les comarques de Lleida ha experimentat una notable regressió durant l’últim lustre. Així, segons les xifres publicades per la conselleria de Treball, l’any passat un total de 319 lleidatans es van veure involucrats en aquest tipus de processos. Aquesta xifra contrasta amb la del 2014, quan van ser 1.470 treballadors de la demarcació els que van passar per un ERO. Així les coses, Lleida ha aconseguit consolidar, per tercer any consecutiu, els nivells anteriors a la crisi pel que fa a treballadors immersos en ERO. De fet, l’exercici del 2005, van ser 319 persones les que van estar afectades per un ERO a la demarcació, pràcticament el mateix número que el 2018. No obstant, la comparativa s’ha de prendre amb cautela ja que, amb la reforma laboral del 2012, el Govern de Mariano Rajoy va facilitar els acomiadaments a través d’aquesta modalitat, ampliant les causes objectives que els justificaven i accelerant la tramitació dels procediments.

Malgrat tot, la xifra de lleidatans que van passar per un ERO l’any passat va doblar àmpliament la de l’any 2017. Així, mentre que fa dos anys, fins a 126 persones es van veure afectades per onze expedients de regulació d’ocupació a Lleida, el 2018 la quantitat va augmentar fins a les 319, en tretze procediments. Per sexes, van ser 111 homes i 208 dones. Del total dels afectats, 205 es van sotmetre a un ERO de suspensió de contracte i 67 a un procediment de reducció de jornada laboral. Els 47 treballadors restants involucrats van passar per ERO d’extinció.

La incidència dels ERO a Lleida va tocar sostre el 2012, quan van involucrar més de 2.800 lleidatans

Amb tot, les comarques de Pirineu, Ponent i Aran van seguir la tendència general de Catalunya. Així, a 31 de desembre, 5.631 catalans havien passat per un ERO. El 2017, en canvi, havien estat 5.042 treballadors. La majoria de les persones afectades pels expedients de regulació d’ocupació tramitats l’any passat a Catalunya van ser en la indústria, fins a 2.689 treballadors. Malgrat l’augment interanual dels treballadors afectats per ERO, lluny queden els números dels pitjors anys de la crisi. En aquest sentit, Lleida va tocar sostre el 2012, coincidint precisament amb l’aprovació de la reforma laboral. Aquell any, un total de 2.857 lleidatans van passar pels 250 que es van incoar a la demarcació. A Catalunya van ser llavors 79.189 treballadors els que es van sotmetre a regulacions d’ocupació.

tracking