SEGRE

LABORAL BALANÇ

Segon any de convenis firmats amb guany de poder de compra

L’any passat es van firmar catorze d’aquests acords laborals a la província || La pujada salarial mitjana per a més de 45.000 lleidatans és d’un 1,68 per cent

Imatge de treballadors de Lleida a la manifestació de l’1 de maig de la capital de Ponent.

Imatge de treballadors de Lleida a la manifestació de l’1 de maig de la capital de Ponent.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els convenis laborals firmats l’any passat a Lleida van tornar a suposar, per segon exercici consecutiu, una millora del poder adquisitiu dels treballadors als quals se’ls ha aplicat. En concret i segons les dades del ministeri de Treball, la variació salarial va assolir l’1,68% de mitjana. Tanmateix, la inflació a la província va arribar a un 1,5%. Aquests acords laborals són d’aplicació per a 45.064 treballadors a les comarques de Ponent. El 2017, la negociació col·lectiva també va propiciar que els convenis firmats suposessin una lleugera millora de la capacitat de compra dels salaris, en aquest cas, de 40.009 empleats. El repunt d’ingressos va ser un 1,78% de mitjana, una dada clarament superior respecte a l’1,2% que va registrar l’IPC a la província.

Lleida va acabar l’any amb un total de 14 nous convenis firmats. D’aquests, vuit eren d’aplicació en empreses concretes i els sis restants tenien un àmbit superior.

En un altre ordre de coses, el 56,2% dels empleats espanyols no compta amb cap pla d’estalvi o inversió complementari a la seua pensió pública, segons el baròmetre de previsió social empresarial elaborat per Nationale-Nederlanden a partir d’enquestes a treballadors amb contracte indefinit en empreses ubicades a Espanya.

Respecte als frens per a la contractació, el 35% apunta a una falta de planificació, el 27,3% ho atribueix a la manca de recursos econòmics i el 16 per cent assenyala la llunyania temporal. Al costat contrari, el 12,3% dels que sí que compten amb algun producte d’estalvi de cara a la seua jubilació l’han contractat a través de la seua empresa i el 35,9% de forma particular. A més, el 79% té un pla de pensions d’ocupació, mentre que el 15,3 per cent ha contractat un pla de previsió social empresarial i el 12,6% una assegurança col·lectiva de jubilació.

D’altra banda, l’enquesta reflecteix que el 41% dels enquestats no té contractada cap assegurança de vida per cobrir les necessitats econòmiques que sorgeixen en cas de mort o invalidesa.

L’estudi ressalta la “bona imatge” dels sistemes de previsió social empresarial entre els empleats, ja que el 72% li dóna un aprovat i per al 70,4% són un factor a considerar a l’hora de triar feina.

tracking