SEGRE

ECONOMIA

Noves tecnologies, clau de competitivitat del sector agrari i seguretat al consumidor

Des de la maquinària connectada a internet fins a la utilització de satèl·lits per respondre a les necessitats d’un cultiu || Permeten l’estalvi d’aigua i poden ser una via d’atracció de joves al camp

Manel Martí, Mercedes Iborra, Joan Serentill i Àngel Jubete, en un moment de la taula redona.

Manel Martí, Mercedes Iborra, Joan Serentill i Àngel Jubete, en un moment de la taula redona.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les noves tecnologies suposen un instrument al servei de l’agricultor que ofereixen millores de competitivitat, claus en un món global, en què l’estalvi d’aigua és fonamental, mentre que poden representar un pol d’atracció de joves al camp. Tot al mateix temps que es redueix la distància entre el productor i el consumidor, a qui es poden oferir pràcticament tota la informació d’un cultiu o la criança d’un animal, garantint la seguretat alimentària.

Aquestes poden ser algunes de les conclusions exposades ahir en el marc dels Diàlegs al Roser, el fòrum d’anàlisi i debat organitzat pel Grup SEGRE i que ahir va tenir dos actes centrals: la conferència del director general de Telefónica a Catalunya, Kim Faura, i una taula redona amb empresaris i d’una empresa innovadora de servei a pagesos i ramaders, VisualNacert.

L’empresa VisualNacert gestiona 3 milions d’hectàrees de 200.000 agricultors

Mercedes Iborra, cofundadora de l’empresa, va explicar en aquest sentit que ara gestionen 3 milions d’hectàrees de cultiu de 200.000 agricultors, amb uns serveis que a Lleida i Catalunya són utilitzats fonamentalment per fructicultors i productors de cereals.

Entre els serveis més utilitzats hi ha poder conèixer gràcies al satèl·lit el desenvolupament dels cultius i, amb aquests, poder variar les aplicacions de fitosanitaris o el reg segons les necessitats. També la recollida de dades en temps real i el seu emmagatzemament utilitzant per exemple el mòbil, però també alertes de gelades.

El director de sanitat i serveis agropecuaris de Grup Bon Àrea, Manel Martí, va destacar que pot ser disruptiu (una ruptura ordenada del que hi ha establert) per als pagesos de més edat, però la tecnologia és natural per als joves i va destacar les oportunitats en cas de transformació de finques perquè “no es tracta de gastar més aigua sinó més eficient”.

El telèfon, utilitzat com el nou “ordinador” de l’agricultor

El gerent de Fruilar i president d’Edullesa, Joan Serentill, va posar com a exemple de digitalització que els agricultors poden introduir als seus telèfons mòbils les dades de les aplicacions de fitosanitaris i l’empresa, a través d’internet, monitoritzar-los a l’instant. És només una de les aplicacions de les noves tecnologies. Amb tot, es va mostrar preocupat pels “qui es poden quedar pel camí” durant la prevista robotització de molts treballs que avui continuen sent manuals. Pel seu costat, el gerent de Productos Flower, Àngel Jubete, va remarcar que les noves tecnologies permeten, per exemple a través de codis QR, donar al consumidor tota la informació d’un producte. “Atansa l’agricultor al client final, que gairebé podrà veure la cara del productor en una agricultura de proximitat.”

“Lleida aposta per la digitalització com a instrument de progrés”

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, va aprofitar els Diàlegs al Roser per destacar l’aposta de Lleida per la digitalització com a instrument de progrés. “Estic convençut que no hi ha model de competitivitat possible sense una estratègia de digitalització de la ciutat i del territori que l’envolta, des d’un punt de vista transversal“, va defensar l’alcalde al presentar la jornada davant d’un nombrós grup d’empresaris. La clausura va anar a càrrec del director executiu del Grup SEGRE, Juan Cal, que va defensar la necessitat de posar de relleu la capacitat tecnològica del sector agrari en tots els processos. A més, va insistir en la capacitat innovadora i investigadora, pilotada en gran manera per l’Institut de Recerca i Tecnològia Agroalimentàries.

Manel Martí, Mercedes Iborra, Joan Serentill i Àngel Jubete, en un moment de la taula redona.

Manel Martí, Mercedes Iborra, Joan Serentill i Àngel Jubete, en un moment de la taula redona.AMADO FORROLLA

Manel Martí, Mercedes Iborra, Joan Serentill i Àngel Jubete, en un moment de la taula redona.

Manel Martí, Mercedes Iborra, Joan Serentill i Àngel Jubete, en un moment de la taula redona.AMADO FORROLLA

tracking