SEGRE

ECONOMIA

Kim Faura: "Podem jugar la Champions mundial"

El director de Telefónica a Catalunya destaca la potència d’Espanya en fibra òptica || Inverteix vint milions en investigació al seu centre de Barcelona i aposta pel camp connectat

Kim Faura va destacar el retorn que té per al pagès invertir en les noves tecnologies.

Kim Faura va destacar el retorn que té per al pagès invertir en les noves tecnologies.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director general de Telefónica a Catalunya, Kim Faura, va aprofitar ahir la seua ponència en els Diàlegs al Roser per destacar la potencialitat d’Espanya en la revolució digital, per a la qual compta amb una xarxa de fibra òptica que, per exemple, supera la de França, Itàlia, Alemanya, el Regne Unit i Bèlgica junts. Si Espanya es va quedar al vagó de cua de la revolució industrial, va dir Faura, ara “podríem estar a la locomotora. Juguem a la Champions League amb Corea i el Japó, perquè ni els EUA ni Europa tenen la infraestructura que tenim nosaltres”.

Tot en un context en el qual es preveuen més canvis en els propers 20 anys que en els últims tres segles. La tecnologia 5G, va afirmar, suposa una revolució que no només multiplica per cent la velocitat d’un telèfon, sinó que per la seua immediatesa de resposta podrà arribar a permetre que un cirurgià que es trobi a Nova York pugui operar una persona que estigui a Lleida amb una consecució instantània de les ordres que doni al bisturí. Una revolució que, amb tot, no està exempta d’incerteses i de debats ètics, des de les fake news fins als límits de la manipulació genètica.

La connectivitat, va explicar Faura, canvia pràcticament tots els sectors, entre els quals va citar el transport, la biotecnologia i la medicina i també l’agricultura, que pot tenir, quaderns de camp 4.0. Parlem de maquinària connectada, geolocalització de màquines i finques amb sensors per recollir dades, emmagatzemables off line (sense connexió a internet) i prendre decisions per exemple d’adobat o reg, entre moltes altres per zones específiques.

En aquest punt va situar Smart Agro, una sèrie de solucions per al sector agrari, i va destacar l’equip d’investigació de Telefónica a Barcelona, amb grup que treballen amb perspectives de les novetats i solucions de futur a 3 o 5 anys vista i altres a deu anys, en els quals inverteix 20 milions d’euros.

A més, té una divisió d’aposta i suport a statups (empreses emergents) i és precisament la liderada des de Barcelona la que obté millors resultats. Un exemple d’això és VisualNacert. Faura va apuntar que “el camp encara no té el nivell de connexió que ens agradaria”, una aposta que ha de veure’s com a inversió i no com a despesa”, segons va voler remarcar.

tracking