SEGRE

COMERÇ EXTERIOR

Les pomes seran un 15,5% més cares a Londres amb un Brexit dur

Els britànics també hauran de pagar fins a un 40% més per la carn de vedella, segons el sector minorista || Les exportacions lleidatanes al país cauen un 8,8%

Un camió ahir a l’Estació Duanera de Lleida, Edullesa.

Un camió ahir a l’Estació Duanera de Lleida, Edullesa.J. MARTÍNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La imposició de tarifes comercials que es produiria després d’una sortida no negociada de la Unió Europea (UE) pot elevar el preu d’alguns aliments al Regne Unit en més d’un 40%, va alertar ahir el Consorci de Detallistes Britànics (BRC, en anglès). En concret, estima que les pomes s’encaririen un 15,5% i la carn de vedella, un 40%. Precisament, són dos dels productes que Lleida exporta al Regne Unit.

Si el Regne Unit trenca els seus llaços amb la UE el 29 de març sense haver ratificat un acord sobre els termes d’aquesta sortida, el país pot viure retards de productes a les duanes i escassetat d’aliments frescos com carn, peix, fruita i vegetals, segons aquest organisme.

Lleida va vendre l’any passat al Regne Unit productes per valor de gairebé 93 milions d’euros

L’agrupació de detallistes va subratllar que el 90% de l’enciam, el 80% de les tomates i el 70% de la fruita que es comercialitza al Regne Unit es produeix al bloc comunitari o bé arriba a les illes britàniques a través d’algun dels 27 països membres restants.

A banda dels nous aranzels, incrementarien el preu dels aliments la previsible devaluació de la lliura esterlina davant l’euro i el cost associat a nous controls duaners. “Les nostres cadenes de subministrament estan profundament integrades, amb ingredients alimentaris que procedeixen tant de la República d’Irlanda com de la resta de la Unió Europea”, va assenyalar a l’agència local PA l’assessor de política internacional del BRC William Bain. “Els nostres membres continuen treballant dur per planejar qualsevol possible eventualitat, però la incertesa actual està danyant la nostra indústria i té un impacte en els nostres consumidors”, va agregar.

El grup empresarial britànic calcula que un Brexit dur pot suposar tarifes d’un 42% a la importació de formatge cheddar, un 40% sobre la vedella, un 21% a les tomates i un 15,5% a les pomes.

L’any passat, les exportacions lleidatanes al Regne Unit van caure un 8,8%, i es van situar en 92,92 milions d’euros, mentre que les importacions van passar de 25 milions el 2017 a 20,84 el 2018.

Segons les dades oficials de comerç exterior fetes públiques ahir pel Govern central, les exportacions globals de les empreses de la província van assolir els 2.082,8 milions (+0,3%) i les importacions van arribar a 993,1 milions (+13,2%).

tracking