SEGRE

FRUITA ANÀLISI

El sector lleidatà ingressaria 60 milions més si el consum de fruita fos el recomanat

La ingesta està molt per sota de la saludable, una de les grans preocupacions dels pagesos || La promoció, una clau per recuperar terreny perdut respecte a altres postres menys saludables

Imatge d’una de les campanyes de promoció del consum de fruita a les escoles.

Imatge d’una de les campanyes de promoció del consum de fruita a les escoles.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector productor de Lleida podria ingressar prop de 60 milions d’euros més a l’any si el consum de fruita a Espanya assolís el mínim recomanat com a saludable. Així es desprèn de l’estudi econòmic elaborat per Asaja en el marc dels treballs de la constitució de la interprofessional de la fruita a Espanya, en la qual ja han començat a treballar les organitzacions agràries d’àmbit estatal amb el ministeri d’Agricultura.

Segons aquest informe, al conjunt de l’Estat els beneficis per als fructicultors s’elevarien a uns 200 milions. “Considerem que la constitució de la interprofessional de la fruita, orientada a algun interès comú com la promoció del consum de fruita de pinyol, i també de llavor evidentment, a Espanya és fonamental. El problema del baix consum afecta tot l’Estat”, explica el president d’Asaja a Lleida, Pere Roqué.

“L’increment de la xifra de negoci que es pot generar és molt important, a més que podria oferir una estabilitat de preus davant la volatilitat a què ens enfrontem en aquests moments”, explica.

La recomanació de prendre cinc racions de fruita i verdura al dia no es compleix a cap zona. Segons l’últim estudi de la Fundació Espanyola de la Nutrició, els catalans tot just prenen 1,6 racions de fruita davant les entre dos i tres que serien adequades diàriament.

Els que més en mengen són els bascos i els càntabres (1,8) i es troben a la cua els extremenys i els castellanolleonesos (1,2). L’objectiu seria poder incrementar la ingesta en almenys una peça.

La ingesta de préssec no arriba ni a 4 quilos per persona i any

Una preocupació del sector sanitari en l’actualitat és el deteriorament de la dieta de nens i grans, amb una tendència cada vegada més gran a allunyar-se de la mediterrània, en la qual són essencials les fruites i verdures. Segons les últimes dades de consum, un espanyol a l’any tot just es menja 3,65 quilos de préssec, per això és clau l’exportació. En el cas de la pera, la ingesta diària és de 15 grams diaris, la qual cosa suposa 5,48 quilos anuals. Entre les fruites més produïdes a les comarques de Lleida, la més consumida a Espanya és la poma, amb 31 grams diari, la qual cosa suposa 11,32 quilos anuals. El problema en el cas de la poma és que, segons un estudi d’Afrucat, pràcticament la meitat de la que hi ha als lineals de les grans cadenes a Espanya és d’importació.

tracking