SEGRE

HABITATGE ESTADÍSTIC

Gairebé la meitat dels habitatges adquirits a Lleida el 2018 es van comprar sense hipoteca

La firma de crèdits a la província puja un 10,3%, malgrat la caiguda al desembre pel desconcert després de la sentència del Suprem || L’euríbor tancarà el febrer en el -0,108% i complirà tres anys en negatiu

Cartells de lloguer en un edifici d’habitatges a la coneguda ‘milla d’or’ de Madrid.

Cartells de lloguer en un edifici d’habitatges a la coneguda ‘milla d’or’ de Madrid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El 47,89 per cent dels habitatges que es van comprar durant l’any passat es van adquirir sense necessitat de la firma d’una hipoteca, segons s’extreu de les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La firma d’hipoteques sobre habitatges a la província va augmentar un 10,3 per cent el 2018 fins a assolir la xifra de 2.032.

Tot plegat a pesar que el passat mes de desembre, les operacions es van situar en 141, la qual cosa implica un descens del 18,4 per cent respecte al mes de novembre, perjudicades pels efectes de les contradiccions arran d’una sentència del Tribunal Suprem que establia que els bancs havien d’abonar l’impost d’Actes Jurídics Documentats (AJD).

Amb aquestes dades, segons l’INE, l’any passat es van adquirir un total de 3.892 habitatges, dels quals un 1.860 (47,79 per cent) no van ser comprat mitjançant la firma d’una hipoteca amb una entitat financera. Aquesta dada demostra que a la província de Lleida, hi continua havent interès per adquirir habitatges com a inversió, per part de persones o empreses que tenen prou liquiditat per assumir aquestes operacions sense necessitat d’acudir a una entitat financera.

D’altra banda, el nombre d’hipoteques cancel·lades durant els últims dotze mesos va ascendir a 2.007, la qual cosa representa un augment del 10,03 per cent respecte al mateix període de temps el 2017. Pel que fa al conjunt de l’Estat, la firma de noves hipoteques per a la compra d’un habitatge va créixer un 10,3% el 2018 i va assolir els 345.186 contractes, amb la qual cosa va tancar el cinquè any consecutiu a l’alça després de caure ininterrompudament en els set anys anteriors, des de l’inici de la crisi.

En un altre ordre de coses, l’euríbor a un any tancarà el mes de febrer a l’entorn del -0,108%, i complirà tres anys consecutius en negatiu. El febrer del 2016, l’indicador va tancar per primera vegada en la seua història un mes en negatiu al situar-se en el -0,008 per cent. Un fet insòlit que va obrir el debat sobre si la banca hauria de pagar als clients per les hipoteques, una cosa que mai va passar tenint en compte que les entitats sempre apliquen un diferencial a l’indicador.

L’evolució de l’euríbor sempre ha estat lligada a les pujades o baixades de tipus que aprova el BCE, que porta des del març del 2016 sense moure’ls del mínim històric del 0%.

El Govern ultima la reforma del lloguer de pisos per decret El Govern central preveu portar demà divendres al Consell de Ministres un nou reial decret llei d’habitatge, per al qual ja té pràcticament tancat un acord amb Podem, que inclourà un índex de preus per a grans ciutats i millores en els desnonaments, segons van confirmar fonts properes a les converses. Aquest decret remarca que les pujades interanuals dins dels contractes s’hauran de limitar a la inflació de forma obligatòria, i impulsa un sistema d’índex de preus en el qual poden participar les comunitats autònomes. L’esmentat decret també introdueix canvis per donar un nivell més alt de garanties a l’inquilí, que s’eximeix de fer-se càrrec de les despeses de formalització i gestió del contracte, que haurà d’assumir el llogater quan aquest sigui una empresa. L’anterior decret obria la porta que poguessin continuar sent abonats per l’arrendatari, en cas que així ho acordessin les parts.

tracking