SEGRE

MACROECONOMIA REGULACIÓ

Draghi no tocarà els tipus d'interès fins a finals d'any

I preveu injectar liquiditat en operacions trimestrals durant 2 anys || Empitjora les previsions de creixement per a l’eurozona

El president del BCE, Mario Draghi, ahir a Frankfurt.

El president del BCE, Mario Draghi, ahir a Frankfurt.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc Central Europeu no apujarà els tipus d’interès fins “almenys” a finals d’aquest any. Aquest va ser l’anunci efectuat per l’organisme regulador comunitari després de la reunió mantinguda pel seu consell de govern ahir a la ciutat alemanya de Frankfurt. Tal com va explicar el president del BCE, Mario Draghi, la decisió es va adoptar per “unanimitat” davant de l’empitjorament “substancial” de l’evolució de l’economia de l’eurozona. En aquest sentit, va admetre que, durant la reunió, alguns consellers li van demanar ajornar l’increment dels tipus d’interès almenys fins al març del 2020, encara que d’altres van manifestar la seua preocupació per mantenir el preu del diner “massa baix per massa temps”. Així les coses, l’organisme regulador continuarà prestant setmanalment als bancs al 0% d’interès, els continuarà cobrant un 0,4% per l’excés de les seues reserves a un dia, i deixant a un dia al 0,25%, fins, almenys, finals del 2019.

En paral·lel, Draghi també va anunciar que el BCE posarà en marxa un pla a partir del setembre per injectar liquiditat durant dos anys, també a causa del debilitament de l’economia de la zona euro. La previsió de l’entitat reguladora és poder posar fi a aquest programa d’estímul el març del 2021. En sintonia amb l’anteriorment esmentat, Draghi va indicar que el BCE ha empitjorat la seua previsió de creixement a l’eurozona.

El regulador comunitari pronostica que el nivell general de preus pujarà un 1,2% a l’eurozona

En aquest sentit, va retallar en sis dècimes la seua projecció de creixement del PIB de la zona euro per a aquest 2019, fins a l’1,1%, davant l’1,7% que s’havia pronosticat al desembre. Igualment, va rebaixar el creixement previst als països de la moneda comuna per al 2020 de l’1,7% a l’1,6%. En relació amb l’evolució de l’economia de l’eurozona el 2021, el BCE va mantenir el seu pronòstic de creixement en l’1,5%. “La persistència d’incerteses relacionades amb factors geopolítics, l’amenaça del proteccionisme i les vulnerabilitats en mercats emergents semblen deixar empremtes en la confiança econòmica”, va advertir l’italià, que també va pronosticar que aquest any la inflació a l’eurozona se situarà en l’1,2%.

El PIB de la zona euro s’alenteix a nivells del 2014

L’economia de l’eurozona va créixer el 2018 un 1,8%, segons les dades publicades ahir per Eurostat. Això significa una desacceleració de sis dècimes respecte a l’any anterior i el creixement més feble dels països de l’euro des del 2014. Tot plegat, en un any en què l’economia alemanya es va estancar i la d’Itàlia va entrar en recessió. En el quart trimestre, el creixement del PIB respecte al trimestre anterior va ser del 0,2%, una dècima per sobre de l’expansió experimentada en el tercer.

tracking