SEGRE

GOVERN LABORAL

Les empreses, obligades a fitxar les jornades laborals

El Govern central aprova per decret llei aquesta normativa que intenta evitar el frau || Els sindicats ho veuen “insuficient”

Leandre Palau, amb l’aplicació ‘TuHorario’.

Leandre Palau, amb l’aplicació ‘TuHorario’.FIRMA DE FOTO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol va aprovar el registre de jornada, que tardarà a entrar en vigor dos mesos des de la publicació del reial decret impulsat ahir, que en principi està prevista per dimarts vinent. Així, “l’empresa garantirà el registre diari de jornada, que haurà d’incloure l’horari concret d’inici i acabament de la jornada de treball de cada persona treballadora”, sense perjudici de la flexibilitat horària establerta a l’Estatut dels Treballadors.

L’empresa haurà de conservar els registres durant quatre anys perquè estiguin a disposició dels treballadors, dels seus representants legals i de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, segons va explicar la ministra de Treball, Magdalena Valerio, que va afegir que “no tenir aquest registre portarà “sancions greus”.

L’empresa està obligada a conservar els registres durant un període de quatre anys

La ministra va justificar la inclusió d’aquesta mesura via reial decret perquè “de manera reiterada es vénen produint denúncies a la Inspecció de Treball de treballadors que estan contractats a temps parcial, però que en realitat estan treballant a temps complet” o fan “hores extra que ni se les paguen ni cotitzen a la Seguretat Social”.

Els sindicats CCOO i UGT van titllar d’“insuficient” aquest decret llei aprovat pel Govern estatal, ja que, a la pràctica, no obliga les companyies a dur-lo a terme. En concret, van criticar “l’absència” de controls efectius, ja que impedeix que es detectin incompliments generalitzats a determinats sectors de les normes sobre durada de jornada i l’existència “de milions d’hores extra sense retribuir i sense cotitzar”. Per la seua part, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, va indicar que els empresaris estan “moderadament satisfets” amb el l’aprovació d’aquest decret llei perquè incorpora la negociació col·lectiva per al seu establiment i finalment “no és lesiu per a les empreses”.

Una aplicació lleidatana, canal entre empresa i treballador L’empresa lleidatana Grup Globalia té al mercat una aplicació, que funciona tant a les plataformes mòbils android i iOS com a l’ordinador, per a la gestió del control horari a la feina.  Segons el gerent de l’empresa, Leandre Palau, l’aplicació TuHorario és una solució efectiva i ràpida per al control i registre diari de les jornades dels empleats així com l’obligació de portar el còmput de les hores tant en contractes a temps parcial com complets. A més, amb el seu sistema de geolocalització es pot determinar que el treballador efectua el treball encomanat. Així mateix, es crea un canal de comunicació directe entre el treballador i l’empresa que permet l’emmagatzemament de documents i fins i tot la seua validació.

tracking