SEGRE

INDICADORS CONSUM

Els preus repunten quatre dècimes al febrer a Lleida

I la inflació interanual augmenta fins a l’1,2% || Els que més incremenen els preus són els articles de la llar i carburants

Els carburants van contribuir al febrer a apujar els preus.

Els carburants van contribuir al febrer a apujar els preus.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La província de Lleida va tancar el mes de febrer amb un increment dels preus del 0,4 per cent en relació amb el mes de gener, segons les dades publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). D’aquesta manera, la inflació interanual es va situar en l’1,2 per cent, principalment per l’encariment dels preus dels mobles, articles de la llar i articles per al manteniment corrent de l’habitatge, i dels carburants. D’altra banda, es va abaratir el nivell de preus respecte a despeses de vivenda i roba. De la mateixa manera que a Lleida, la inflació també es va incrementar a Catalunya durant el mes de febrer. Així les coses, va escalar tres dècimes en relació amb el gener, amb la qual cosa l’Índex de Preus de Consum (IPC) interanual va escalar fins a l’1,1%. En conseqüència, es va posar fi a una ratxa de tres mesos consecutius de descensos del nivell de preus. Per demarcacions, Girona va ser en on més van pujar els preus entre el gener i el febrer, cinc dècimes, dada que va elevar la inflació interanual a l’1%, la més baixa de tot Catalunya. Al darrere de l’augment dels preus a Lleida, es va situar el registrat a Barcelona i Tarragona, amb sengles pujades intermensuals del 0,2%. Així, els preus van créixer un 1,2% en un any a Barcelona, mentre que a Tarragona ho van fer un 0,9%. En sintonia amb aquesta tendència inflacionista, els preus a nivell estatal també van repuntar al febrer. Així, es van incrementar un 0,2% en comparació amb el nivell registrat al gener. Aquesta pujada va impulsar l’IPC interanual fins a l’1,1%, principalment per l’encariment dels carburants i dels aliments.

Després de publicar-se aquestes dades, els sindicats CCOO, UGT i USO van exigir al Govern central mesures immediates per pal·liar els efectes de l’augment dels preus a les butxaques dels treballadors. Per la seua banda, la patronal Pimec va valorar positivament la moderació de la inflació, encara que va destacar que té el seu origen en variables sobre les quals es té poca incidència, com són els preus dels combustibles. Per la seua part, Funcas va vaticinar que la taxa d’inflació acabi aquest any en l’1,6%, dos dècimes menys que en l’anterior pronòstic, i que la taxa mitjana en el conjunt del 2019 se situï en l’1,1%.

Els preus pugen tres dècimes al febrer i aixequen la inflació interanual a l’1,1%

Aquest nou impost, previst als pressupostos generals de l’Estat de l’any passat, és un tipus especial únic que grava les gasolines i gasoils. Després que entrés en vigor, el preu abans d’impostos de la gasolina 95 ha caigut un 2 per cent, però el preu de venda al públic ha repuntat fins a deu cèntims per litre. Igualment, el del gasoil ha ha caigut un 1,6 per cent, mentre que la despesa per al consumidor ha augmentat per litre 22 cèntims.

Amb tot, Lleida continua sent una de les províncies més barates pel que respecta al preu de venda al públic dels carburants. Als antípodes del rànquing, se situen le sprovíncies de Gipuzkoa i Bizkaia.

L’‘impost únic’ encareix 0,22 euros el gasoil

L’impost únic que grava la gasolina i el gasoil des del passat 1 de gener ha elevat els preus de venda al públic dels carburants malgrat que el seu cost abans d’impostos hagi disminuït, segons la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC).

tracking