SEGRE

La Generalitat vol sancionar amb prop de 8 milions d'euros les principals operadores de telefonia

Pels increments unilaterals de preus

La Generalitat vol sancionar amb prop de 8 milions d'euros les principals operadores de telefonia

La Generalitat vol sancionar amb prop de 8 milions d'euros les principals operadores de telefoniaGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana del Consum (ACC), ha obert expedients sancionadors, amb propostes de sanció per valor de 7,9 milions d’euros, a les principals operadores de telefonia pels augments unilaterals de preus que han dut a terme. Així ho han anunciat en roda de premsa el secretari d'Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, i la directora de l’Agència Catalana del Consum, Elisabeth Abad, en l’acte commemoratiu del Dia Mundial del Consumidor. Telefónica és qui acumula un import més alt en la proposta de sanció, amb 5.073.519,95 euros, seguida per Vodafone amb 1.695.063,58 euros i per Orange Espagne amb 1.130.002,85 euros.

Segons ha explicat el secretari d'Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, "la infracció que s’imputa en aquest cas a les operadores és la realització de pràctiques abusives adreçades a les persones consumidores"

Entre finals del 2017 i començaments del 2018, l’ACC va detectar un increment de les reclamacions contra els augments de preus que estaven comunicant les principals operadores de telecomunicacions. Arran d’aquestes informacions, l’ACC va difondre un avís en el seu web informant de les condicions en què aquestes empreses podien modificar les condicions contractuals. Aquesta modificació només es pot fer per motius vàlids que estiguin especificats en el mateix contracte i, a més, cal concretar amb claredat i de manera fàcilment comprensible les eventuals modificacions del cost, el motiu i la manera de variar-lo. Per exemplificar-ho, els augments podrien ser lícits si estiguessin fonamentats en modificacions de caràcter tècnic imposades per alguna norma –que comportés una ampliació i/o millora de les xarxes–, o en la introducció de nous tributs o taxes, entre altres raons.

En els mesos de març i abril del 2018, la directora de l’ACC va convocar les tres principals operadores (Telefónica, Orange i Vodafone), per traslladar-los la disconformitat amb aquests augments de preu unilaterals i injustificats, a la qual cosa van replicar que estaven emparades per la normativa específica del sector de les telecomunicacions, segons ha explicat la Generalitat. Ja en aquell moment es va posar en coneixement d’aquestes empreses que la inspecció de consum duria a terme actuacions, de les quals es podrien deduir expedients sancionadors.

Actuacions de l'Agència Catalana de Consum

El secretari d'Empresa i Competitivitat i la directora de l’Agència Catalana del Consum també han repassat les actuacions que recull la Memòria 2018 de l’Agència. Entre les dades analitzades destaca que el 52,62% de les reclamacions gestionades per l’ACC es resolen per la via de la mediació i l’arbitratge.

Pel que fa a les consultes rebudes per l’ACC s’ha registrat un descens del 17,60% amb un total de 37.991 consultes ateses. Els serveis de telecomunicacions i Internet (24,3%), altres serveis generals de consum (21,8%) i els serveis d’electricitat, gas i aigua (19,5%) acumulen més de la majoria de les consultes.

L’any 2018, l’Agència Catalana del Consum va rebre 16.012 reclamacions, un 23,08% més que les registrades el 2017. Les telecomunicacions i Internet (28,5%) continuen sent el sector amb més reclamacions seguit dels altres serveis generals de consum (19,4%) i de transport (15,8%).

Endesa encapçala les empreses amb més reclamacions, seguida per Orange Espagne, Vodafone, Telefónica, Vueling, Ryanair, Xfera Móviles (Yoigo), Naturgy Iberia, iDental i Iberdrola. Tot i que aquestes són les empreses amb més reclamacions, la majoria les solucionen per la via de la mediació o l’arbitratge.

tracking