SEGRE

HABITATGE LEGISLACIÓ

Acord amb la banca per resoldre les demandes de despeses hipotecàries

Per resoldre de forma ràpida el cúmul de procediments judicials || El Col·legi d’Advocats de Barcelona formalitza la proposta que encara està en negociació

Imatge de la façana de l’edifici del Banc d’Espanya a Madrid.

Imatge de la façana de l’edifici del Banc d’Espanya a Madrid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La banca estatal ha acceptat la proposta del Col·legi d’Advocats de Barcelona (Icab), amb la qual els magistrats proposaven un protocol per fer front de forma ràpida a les demandes dels clients i consumidors per reclamar als jutjats la despesa dels crèdits hipotecaris, segons va avançar ahir La Vanguardia.

La proposta de l’Icab busca trobar una resposta ràpida, justa i satisfactòria per a les dos parts, situació que fins ara no s’ha donat ja que de forma general, les sentències han anat a favor del client i demandant. Amb la proposta de l’Icab, els clients ho cobrarien tot sense esperar, i els bancs s’estalviarien interessos de demora. El protocol encara s’ha de definir, però per ara la banca pagarà el 50 per cent de les despeses hipotecàries més els interessos de demora als clients que hagin reclamat per la via judicial i això, a més de l’acord que el sustenta, es posarà en coneixement del jutjat corresponent.

Aquesta proposició compta amb el suport de representants de consumidors, procuradors i entitats financeres, del Centre d’Estudis Jurídics de la Generalitat, l’Audiència Provincial de Barcelona i el Col·legi d’Advocats de Manresa.

La nova llei hipotecària aprovada pel Congrés el dia 21 de febrer obliga a repartir les despeses de notaria, registre i gestoria per la compra dels habitatges entre bancs i clients, no únicament als usuaris com estableix la legislació de l’any 2015. L’aprovació d’aquesta nova llei també ha permès que molts clients reclamin a la banca les despeses “de més” que van abonar durant els anys de la seua hipoteca. Per això, els jutjats especialitzats en aquests assumptes continuen, encara avui, desbordats. Això va portar l’Icab a plantejar una solució per fer front a tots els procediments hipotecaris.

La nova llei hipotecària, al juny La nova llei reguladora de les hipoteques segueix sense publicar-se al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), gairebé un mes després que l’aprovés el Congrés i quan ha passat una setmana des que es va recollir al Butlletí de les Corts. Aquesta circumstància retardarà almenys fins a finals de juny l’aprovació. D’aquesta manera, les noves condicions per concedir hipoteques que recull la llei no entraran fins a l’estiu. La nova llei estableix, entre altres qüestions, el repartiment de despeses entre l’entitat financera i el consumidor, un abaratiment dels interessos de demora i d’amortització anticipada, o l’augment dels mesos d’impagament abans que s’executi un crèdit.

tracking