SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

Divisió en les organitzacions agràries per la 'taxa' als fruiters

Unió de Pagesos recolza que “les empreses del sector mancomunin esforços” || JARC no descarta recórrer a tribunals i Asaja també rebutja la mesura

Imatge de l’assemblea d’Afrucat celebrada dimecres a Lleida.

Imatge de l’assemblea d’Afrucat celebrada dimecres a Lleida.AFRUCAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aprovació per part d’Afrucat de normes que haurà de complir tot el sector fructícola ha dividit les organitzacions agràries, en especial per l’anunci que els productors de préssecs, nectarines, peres i pomes hauran de pagar 50 euros per hectàrea. Amb aquests diners es duran a terme diferents accions, però el gruix dels fons serviran per pagar campanyes de promoció. Unió de Pagesos destaca que la circumscripció econòmica (capitanejada per Afrucat i que pot dictar normes d’obligat compliment al sector) representa mancomunar esforços entre totes les empreses. JARC, per la seua part, anuncia una reunió urgent de la seua sectorial de la fruita i no descarta cap possibilitat contra la taxa, fins i tot als tribunals. Asaja també rebutja de ple el cobrament que, adverteix, molts pagesos interpreten com un nou impost inassumible després d’anys de crisi.

El responsable del sector fructícola d’Unió de Pagesos, Francesc Pena, va recordar que l’assemblea d’Afrucat va recolzar les normes per un 85 per cent dels vots. Després d’admetre que a ningú li agrada pagar, va defensar que una recaptació estimada d’1,5 milions és el mínim per poder aconseguir fons europeus per cofinançar campanyes de promoció. Pena va voler destacar, a més, altres extensions de normes previstes per la circumscripció econòmica que, va dir, han de servir perquè el sector conegui les dades reals de producció o pot investigar davant de problemes greus dels agricultors, com és l’absència de matèries actives realment efectives contra certs fongs en pereres.

Afrucat va aprovar dimecres una aportació de 50 euros per hectàrea de fruiters a Catalunya

El responsable del sector de la fruita de JARC, David Borda, pel seu costat, va mostrar el rebuig frontal de la seua organització a les normes dictades des d’Afrucat al considerar que no representa tot el sector. “Per a nosaltres només representa una part i la circumscripció econòmica naix coixa, sense una part important i vulnerant un munt de drets i llibertats”, va assenyalar. Va afirmar que, en contra del que diu Afrucat, la circumscripció és incompatible amb una interprofessional a tot l’Estat, com adverteix JARC-Coag.

També el líder d’Asaja, Pere Roqué, va censurar les mesures, en especial els 50 euros per hectàrea, que considera que s’assembla més a un nou impost d’uns 600 a 700 euros que, va dir, haurà de pagar una explotació mitjana catalana, i més després d’anys de crisi.

tracking