SEGRE

LABORAL INDICADORS

Els litigis per acomiadament resolts als jutjats lleidatans cauen un 40%

Durant els últims cinc anys, mentre que els acords en les conciliacions repunten un 10 per cent || Fogasa abona 200.000 euros a treballadors de Lleida fins al febrer

Vista exterior del Palau de Justícia de Lleida, amb la Seu Vella de fons.

Vista exterior del Palau de Justícia de Lleida, amb la Seu Vella de fons.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els litigis per acomiadaments resolts pels Jutjats Socials de la província de Lleida s’han reduït més d’un 40% en els últims cinc anys, segons el balanç publicat pel ministeri de Treball. Així les coses, davant els 856 processos d’aquest tipus que es van resoldre el 2014, l’any passat es van limitar a 489, la qual cosa es va traduir en una disminució del 42,87%. D’altra banda, el nombre de conciliacions per desavinences entre treballadors i ocupadors en relació amb l’extinció de la relació laboral entre els dos es va mantenir en l’últim lustre, i de les 1.846 de fa cinc anys es va passar a les 1.938 del 2018, un 4,75% més. Tanmateix, el que sí que es va incrementar va ser la taxa d’entesa en aquest tipus d’acords autocompositius. Així doncs, el 2014 es van tancar satisfactòriament 990 conciliacions individuals per acomiadament, poc més de la meitat. El 2018, al contrari, fins a 1.258, un 64,91% del total, van acabar amb entesa entre les parts enfrontades que, d’aquesta manera, van evitar haver de posar el seu plet en coneixement dels tribunals.

En línies generals, els litigis laborals resolts pels jutjats socials de la demarcació ha decrescut també des del 2014. En aquest sentit, l’any passat, els tribunals lleidatans es van ocupar de resoldre fins a 1.474 plets per acomiadaments, controvèrsies derivades del contracte de feina, assumptes vinculats amb la Seguretat Social i conflictes col·lectius. En canvi, cinc anys enrere, la xifra d’assumptes resolts en aquests conceptes per l’ordre jurisdiccional social a Ponent, Pirineu i Aran va ascendir a un total de 2.049.

El 65% de les conciliacions per acomiadament a Lleida l’any passat van acabar amb acord

En un altre ordre de coses, hi va haver un total de setze vagues i tancaments patronals amb afectació a Lleida al llarg de l’any passat, segons el balanç efectuat per la conselleria de Treball.

Dels 12.648 treballadors convocats a aquestes mobilitzacions, fins a 858 s’hi van adherir. D’aquesta manera, el seu índex de seguiment va ser del 6,78 per cent.

D’altra banda, entre els mesos de gener i febrer d’aquest 2019, el Fons de Garantia Salarial (Fogasa) ja ha desemborsat un total de 200.909 euros a la província de Lleida. D’aquesta quantitat, que s’ha substanciat a trenta-cinc expedients que afecten vint-i-una empreses i trenta-vuit treballadors, 76.492,78 euros es van destinar a pagar salaris i 124.416,80 euros, a sufragar les corresponents indemnitzacions.

tracking