SEGRE

La campanya de la renda arrenca amb més avisos i noves eines

Oficines de l'Agència Tributària.

La campanya de la renda arrenca amb més avisos i noves einesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La campanya de la renda ha començat aquest dimarts amb novetats en els avisos que l’Agència Tributària envia als contribuents i noves eines per facilitar la presentació de la declaració de manera telemàtica. La campanya de l’IRPF del 2018, que s’estendrà fins l’1 de juliol, serà la primera en la qual no s’enviï la predeclaració en paper i, encara que segueix disponible l’atenció presencial en oficines, es potencia la presentació telemàtica a través d’internet amb el programa Renda web, de l’aplicació mòbil o de manera telefònica.

En aquest sentit, s’ha millorat l’aplicació mòbil i ara es pot obtenir el número de referència a partir del de la campanya de 2017 i consultar les dades fiscals dels últims tres exercicis. A més, aquest any l’aplicació permet modificar l’assignació tributària i el codi IBAN de compte bancari, unes opcions que no estaven disponibles l’any passat, quan només es podia presentar la declaració "en un clic" sense canvis.

També es reforça el pla d’assistència telefònica "Li truquem", pel que els contribuents que compleixen un determinat perfil poden concertar una cita perquè l’Agència els truqui els ajudi a elaborar i presentar la declaració per aquesta via.

Una altra novetat és la denominada "cartera de valors", una eina que simplifica la gestió dels saldos i operacions de compravenda d’accions cotitzades en incorporar-les automàticament i traslladar-les a l’esborrany. A això s’afegeixen els missatges d’avís que l’Agència remet als contribuents que considera que podrien haver rendes de declarar en funció de determinats indicis, bàsicament informació d’anys anteriors, sistemes de detecció o de col·laboració amb altres països.

Aquest any, l’Agència ha enviat 700.000 avisos a contribuents que creu que tenen habitatges de lloguer -una xifra que s’ha disparat després de la incorporació de la informació proporcionada per les plataformes-, 2,17 milions d’avisos als qui podrien tenir rendes d’altres països i 14.700 avisos als qui operen amb criptomonedas. En aquesta campanya, l’Agència Tributària espera gestionar 20,35 milions de declaracions, un 1,8 % més, la majoria individuals (16,5 milions) i la resta, conjuntes (3,8 milions).

Segons les seues estimacions, tres de cada quatre declaracions sortiran a tornar -14,3 milions, un 2,4 % més, per 10.468 milions d’euros- i la resta a ingressar -5,2 milions, un 1 % menys, per 10.160 milions- o d’altres, el que dóna un resultat net negatiu de 308 milions, quan la campanya del 2017 es va saldar amb un resultat positiu de 365 milions.

El director general de l’Agència, Jesús Gascón, ha explicat que aquesta evolució es deu a les noves deduccions introduïdes als Pressupostos del 2018 i a l’exempció de l’IRPF de les prestacions de maternitat i paternitat.

A la campanya del 2018 estan obligats a presentar la declaració, entre altres supòsits, els qui ingressin rendes del treball de més de 22.000 euros d’un pagador o més de 12.643 euros de diversos pagadors.

Els contribuents poden identificar-se a través del número de referència, Cl@ave PIN o certificat electrònic i tenen fins l’1 de juliol per presentar la seua declaració, tret de domiciliació del resultat a ingressar, la data límit del qual és el 26 de juny.

Per a la presentació de declaracions en oficines, es pot sol·licitar la cita prèvia des del 9 de maig i l’atenció començarà el 14 de maig.

Entre les novetats d’aquesta campanya figura l'exempció d’IRPF de les prestacions de maternitat i paternitat, noves deduccions per a famílies nombroses i cònjuges a càrrec o reduccions per a rendes baixes.

tracking