SEGRE

AGRICULTURA INFORME

Segrià i Garrigues, les comarques líders en producció ecològica

La província confirma el seu creixement, amb l’única excepció en vinyes i oliveres || El Consell preveu un miler d’inspeccions a la demarcació aquest any

El president del CCPAE, Daniel Valls, i la consellera Teresa Jordà.

El president del CCPAE, Daniel Valls, i la consellera Teresa Jordà.GENCAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La província de Lleida manté el seu lideratge en producció agroalimentària ecològica amb les comarques del Segrià i les Garrigues al capdavant. Únicament es van apreciar l’any passat lleugers descensos en superfície destinada a l’agricultura bio en el cas de les vinyes i els oliverars, segons va quedar de manifest ahir en el balanç públic presentat a Barcelona per la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, i el president del Consell Català de la Producció ecològica (CCPAE), Daniel Valls.

En concret, l’any passat es van assolir les 108.353 hectàrees destinades a aquest tipus de cultius sense la utilització de productes químics de síntesi, la qual cosa representa un nou repunt del 4,25%, en la línia de l’anàlisi publicada ahir en SEGRE.

La superfície de producció ecològica es multiplica per 42 en l’últim quart de segle

Els increments són generalitzats, encara que amb dos excepcions. En el cas de les vinyes, la superfície ecològica a Lleida ha baixat en 28 hectàrees i ha quedat en 910, mentre que en les oliveres s’aprecia un retrocés de 168 i se situa en 4.976. Amb tot, continuen sent dos dels sectors que a la província mantenen la seua aposta clara per l’agricultura ecològica si tenim en compte la superfície total de cultiu, que és de 4.488 hectàrees en el cas de les vinyes i de 36.995 pel que fa als oliverars.

La ramaderia ecològica, per la seua part es concentra en 419 explotacions, una xifra petita però que continua creixent, en concret en un 0,24% l’any passat.

De cara a aquest exercici, el CCPAE preveu fer prop d’un miler d’inspeccions a Lleida per comprovar el compliment de les normatives del sector per part de totes les baules. En concret seran 983, amb el Segrià al capdavant (246), les Garrigues (197), el Pallars Jussà (106) i el Pallars Sobirà (104).

La superfície de producció ecològica s’ha multiplicat per 42 des del 1995 a Catalunya, primer any en el qual es van elaborar estadístiques del sector. Així doncs, les 5.000 hectàrees registrades fa 25 anys han crescut fins a les 210.000 del 2018.

La principal destinació de les vendes de productors ecològics és Catalunya (43%) amb un pes de 217 milions d’euros, seguit de països de la Unió Europea (26%), d’altres zones d’Espanya (20%) i de territoris fora del club comunitari europeu (11%), la gran majoria de les quals són als EUA.

tracking