SEGRE

Els serveis de telecomunicacions i internet encapçalen les reclamacions a Lleida

Consum va resoldre prop del 59% de les queixes per la via de la mediació o de l'arbitratge l'any 2018

Alguns dels productes retirats del mercat durant el 2018.

Els serveis de telecomunicacions i internet encapçalen les reclamacions a LleidaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Agència Catalana del Consum (ACC) va atendre durant el 2018 a les comarques lleidatanes un total 1.266 reclamacions, un 4,98% més que l'any anterior. D'aquestes, gairebé el 59% es van resoldre a través de la mediació o de l'arbitratge, percentatge que situa Lleida com a primera demarcació amb més resolucions efectuades per aquestes dues vies. D'altra banda, l'ACC va rebre 3.982 consultes, xifra que suposa un decrement del 8,16% en relació amb el 2017, segons les dades presentades aquest dimarts a Lleida per la directora de l'ACC, Elisabeth Abad.

Les telecomunicacions i Internet (37,1%) van continuar sent el sector amb més reclamacions a la demarcació, seguides dels serveis d'electricitat, gas i aigua (15,6%) i per altres serveis generals de consum (14,5%), que inclouen serveis turístics, comerç minorista, vendes per internet, entrades a espectacle o serveis immobiliaris. Les consultes rebudes van seguir una tònica similar i també van estar encapçalades pels serveis de telecomunicacions i internet (34,1%), per davant també dels serveis d'electricitat, aigua i gas (24,8%) i d'altres serveis generals de consum (16,4%).

Abad ha destacat que les dades són un reflex "les noves tendències de la població catalana" i, en aquest sentit, constaten el "boom de l'era digital", que ha anat en augment en els darrers anys i, en conseqüència, també les reclamacions i consultes que genera. La directora de l'ACC ha remarcat que cinc anys enrere els temes hipotecaris, les assegurances i els serveis diversos ocupaven el primer lloc pel que fa a reclamacions i consultes, mentre ara són els diferents serveis relacionats telecomunicacions i internet, entre els quals s'inclouen també les plataformes digitals.

Telefónica va ser l'empresa objecte de més reclamacions rebudes per l'ACC a Lleida el 2018, seguida per Orange Espagne, Vueling, Vodafone, Endesa, Naturgy Iberia, Xfera Móbiles, Iberdrola i el BBVA. Tot i això, la majoria de les reclamacions dirigides a aquestes empreses, es van resoldre mitjançant la mediació o l'arbitratge.

Menys sancions imposades i menys denuncies rebudes per l'ACC

L'any passat l'ACC va rebre 129 denúncies de consum a Lleida, un 166,77% menys que el 2017. El 21,7% corresponen a productes i béns de consum, seguits pels serveis d'electricitat, aigua i gas (20,9%), d'altres serveis generals de consum (20,2%) i pels serveis de telecomunicacions i internet (11,6%).

D'altra banda, les actuacions d'inspecció dutes a terme per l'Agència Catalana del Consum es van traduir en vuit expedients resolts amb sanció, per un import global de 25.000 euros, un 27% menys que el 2017, quan l'organisme va imposar 11 sancions per un valor de 34.400 euros. La majoria van estar relacionades productes insegurs, sobretot joguines i material elèctric. La directora de l'ACC ha destacat l'increment d'inspeccions dutes a terme per l'organisme a la demarcació durant el 2018. En concret, en va efectuar un total de 1.964, un 53,32% més que l'any anterior, xifra que suposa el 13,57% del total de les fetes a Catalunya.

Més de 3.004 productes alertats i 24.060 articles retirats a Catalunya

Durant el 2018, l'ACC va registrar 3.004 productes alertats a Catalunya, un 3,16% més que el 2017. Per tipologia de productes, el 27,62% de les alertes van ser per joguines, seguides del 27,41% per vehicles i motocicletes; el 13,18% material elèctric i lluminàries; el 9,21% roba i calçat; i el 8,37% d'altres. Així mateix, l'ACC va retirar 24.060 articles del mercat. Per tipus de productes, la majoria dels articles retirats van ser material elèctric i lluminàries i joguines. L'Agència Catalana del Consum participa en el sistema de control d'alertes europeu RAPEX que té per objectiu prevenir riscos pel que fa a la seguretat dels productes.

tracking