SEGRE

Endesa guanya un 2,4% menys, en caure la demanda

El benefici net de la companyia es va situar en 363 milions en el primer trimestre

Endesa guanya un 2,4% menys, en caure la demanda

Endesa guanya un 2,4% menys, en caure la demandaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Endesa va aconseguir un benefici net de 363 milions d’euros entre gener i març, un 2,4 % menys que en el primer trimestre de l’exercici anterior, influïda per la caiguda de la demanda elèctrica propiciada per les altes temperatures i l’alentiment de l’economia en el consum de les grans empreses. Segons els comptes remesos aquest dimarts per l’elèctrica a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el resultat brut d’explotació (ebitda) va despuntar el 5,5 % i es va situar en 928 milions d’euros, gràcies a la bona evolució del negoci liberalitzat, l’estabilitat del regulat i l’esforç de contenció dels costos fixos. Els ingressos van sumar 5.085 milions d’euros, l’1,6 % menys que un any abans.

Endesa ha indicat que les desfavorables condicions del mercat van influir tant al negoci del gas com en el d’electricitat, i ha assenyalat que l’increment dels preus dels drets de CO2 i la menor disponibilitat de la generació hidràulica i renovable van portar a un increment del 14 % en els preus del mercat a l’engròs, que va assolir en el trimestre els 55 euros el megawatt hora (MWh).

Les vendes al mercat liberalitzat van ascendir a 2.335 milions d’euros, un 0,8 % menys, per la disminució de les unitats físiques venudes, mentre que els ingressos per vendes a clients de mercats liberalitzats fora d’Espanya es van situar en 260 milions, un 12,6 % més, pel preu més gran de l’electricitat venuda a Alemanya, Holanda i Portugal.

Al mercat regulat, els ingressos per vendes van ser de 595 milions d’euros, un 7,2 % menys que en el primer trimestre de 2018, com a conseqüència de la disminució de les unitats venudes.

Les inversions brutes d’Endesa es van duplicar en els tres primers mesos de l’any respecte al mateix període de l’any anterior i es van situar en 395 milions d’euros, a causa de les realitzades en transformació digital i desenvolupament de nova potència eòlica i fotovoltaica que la companyia es va adjudicar en les subhastes per a la instal·lació de nova potència renovable.

La companyia va abonar al gener un dividend a compte de 0,7 euros bruts per acció, que va suposar un import total de 741 milions d’euros, al que se sumarà al juliol un dividend complementari amb càrrec al resultat de l’exercici de 2018 de 0,727 euros bruts per títol, és a dir, de 770 milions d’euros.

En termes operatius, la producció elèctrica peninsular de la companyia va caure un 8 %, com a conseqüència de la menor producció hidràulica i renovable, que van baixar un 28 % i un 5% respectivament, mentre que als territoris no peninsulars va descendir un 7 %, fins els 2.893 gigawatts hora (GWh).

El marge del negoci del gas es va reduir en un 30% durant el trimestre pel descens de les vendes a l’engròs i malgrat que el nombre de clients domèstics de l’empresa es va incrementar en un 1%.

El conseller delegat d’Endesa, José Bogas, ha destacat l’esforç inversor de la companyia en energies renovables i digitalització. I ha assegurat que a final d’any -quan es compleix el termini per tenir executada la potència adjudicada en les subhastes de renovables- la companyia tindrà operatius els 879 MW renovables que es va adjudicar en les subhastes de 2017. A més, ha destacat els nivells d’eficiència assolits, que han facilitat un descens del 5 % en els costos fixos en termes ajustats.

tracking