SEGRE

TREBALL NORMATIVA

Més de 186.000 lleidatans hauran de fitxar a partir de diumenge

Entra en vigor el registre obligatori de la jornada amb crítiques de sindicats i patronals || Multes de fins a 6.250 € per als empresaris si no compten les hores

Vista aèria del polígon Camí dels Frares de Lleida, enclavament ple de petites i mitjanes empreses.

Vista aèria del polígon Camí dels Frares de Lleida, enclavament ple de petites i mitjanes empreses.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest diumenge entra en vigor el decret llei aprovat al març pel Govern de Pedro Sánchez que estableix l’obligatorietat que les empreses registrin l’horari laboral dels treballadors, cosa que popularment es denomina fitxar i que afectarà els 186.102 empleats de Lleida. Des dels sindicats i les patronals han acollit aquesta mesura amb recel. Malgrat que CCOO i UGT valoren positivament la seua adopció, ja que ha estat una reivindicació que es planteja des de fa temps, consideren que queda curta. “Havíem reclamat l’obligació de fitxar per frenar la precarietat, l’abús de les hores extres i poder detectar contractes parcials que realment són de jornada completa, va explicar ahir la líder de CCOO a Lleida, Cristina Rodríguez. No obstant, va puntualitzar que el decret ha quedat “descafeïnat” perquè no recull totes les reivindicacions. “No obliga a proporcionar el registre de jornades als treballadors mensualment a les nòmines”, va denunciar. En la mateixa línia, José Luis Aguilà, secretari general d’UGT a Lleida, va criticar la “dificultat” per implantar el sistema de control horari.

“Serà difícil que la mesura sigui efectiva en petites empreses, que són la majoria”, va manifestar, alhora que va assenyalar que, tot i que és possible, serà complicat controlar com es fitxa al teletreball. En aquest mateix punt va insistir Elena de la Campa, directora de Relacions Laborals i Negociació Col·lectiva de Pimec, que va explicar que l’obligació de fitxar en el teletreball i les dificultats derivades farà que els empresaris siguin més recelosos a l’hora de permetre aquesta modalitat laboral que facilita la conciliació. “És un decret molt precipitat”, va subratllar, alhora que va remarcar que les empreses petites tenen dificultats a l’hora d’implantar els sistemes de fitxatge. En la majoria dels casos, s’opta per sistemes informàtics, encara que De la Campa va indicar que també hi ha casos d’empreses petites en les quals els consta que el fitxatge es farà en paper, fet que obligarà que una persona recompti minut per minut les jornades.

Per la seua banda, Pere Roqué, líder d’Asaja a Lleida, va destacar la dificultat de registrar l’horari laboral al camp. “Prometen simplificar la burocràcia i fan el contrari”, va denunciar. Els empresaris s’exposen a multes de fins a 6.250 euros si no registren les jornades.

tracking