SEGRE

Treball: "Les empreses no s'han pres seriosament el registre de la jornada"

Només l’alta direcció queda exempta de 'fitxar'

El registre de la jornada va entrar en vigor aquest diumenge.

Treball: "Les empreses no s'han pres seriosament el registre de la jornada"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Treball, Magdalena Valerio, s’ha lamentat que les empreses "no s'han pres seriosament" l’entrada en vigor aquest dilluns del registre de jornada, per la qual cosa ha assegurat que la Inspecció de Treball "donarà un marge de maniobra" abans de començar a sancionar. En declaracions als mitjans en assistir a un esmorzar informatiu, la ministra de Treball ha dit que les empreses han tingut "dos mesos per planificar", però "han esperat a l’últim dia" per abordar el sistema amb què controlaran la jornada dels seus treballadors.

Per això, la Inspecció de Treball "actuarà", ha indicat, però "si arriba a una empresa i diuen que estan en fase de negociació, es donarà un marge de maniobra, dins del respecte i del compliment de la llei, per posar en marxa el registre de jornada". "Cal complir les jornades, perquè el temps parcial és temps parcial i les hores extra són hores extra", ha deixat clar la ministra, mentre ha recordat que aquesta llei beneficia les empreses, els treballadors, la conciliació i les arques de la Seguretat Social. Respecte al termini que esperarà la Inspecció per començar a sancionar, la ministra ha assenyalat que no "s’agafarà les mans", però que "ha de ser raonable. La moratòria no és sine die".

Sobre la quantia de les multes establerta en la norma, ha dit que "es podia haver establert una sanció per cada treballador que no compleix", però que "s’ha decidit començar per una de global", considerant una falta greu -amb entre 600 i 6.000 euros- que es graduarà en funció de l’entitat.

Valerio ha explicat que, després de l’entrada en vigor del pla director per una feina digna, la Inspecció de Treball va veure impossible controlar quan una persona estava dins de l’horari en contracte o fora ni comprovar si estava fent hores extra, la qual cosa va motivar l’obligació de registrar el temps de treball de tots els empleats.

Només l’alta direcció queda exempta del registre de la jornada laboral

El personal d’alta direcció de les empreses és l’únic que no queda subjecte a l’obligació de registre de la jornada laboral, d’acord amb la guia publicada aquest dilluns pel Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social.

El Ministeri recorda que el registre és d’aplicació a tots els treballadors per compte d’altri, empleats per persones físiques o jurídiques (empreses), per la qual cosa queden fora els socis treballadors de cooperatives, la relació de les quals és societària, i els autònoms.

No hi ha excepcions per a cap categoria o grup professional, sector d’activitat o mida de l’empresa, tret de l’esmentat de l’alta direcció.

El registre de jornada és també obligatori per als treballadors que, "no sent estrictament alta direcció (comandaments intermedis, càrrecs de confiança o especials responsabilitats)", tenen pactat un règim de lliure disponibilitat.

"Sota la premissa que després d’aquestes modalitats no s’oculten situacions d’abús", la jornada haurà de registrar-se encara que es doni per vàlid que la retribució obtinguda pel treballador en virtut de la seua disponibilitat horària ja compensa una exigència de temps de treball més gran.

No obstant això, Treball veu recomanable que quedi constància d’aquesta modalitat de plena disposició horària mitjançant negociació col·lectiva o acord d’empresa per evitar situacions desproporcionades.

En relació amb les fórmules de flexibilitat del temps de treball i de distribució irregular de la jornada, inclòs teletreball i horari flexibles, la guia diu que el registre horari "ni obsta la seua operativitat ni constitueix cap impediment a la seua continuïtat o ampliació".

Per a aquests casos assenyala que el registre de jornada continua sent exigible, però que a efectes de control haurà de comptabilitzar-se el temps de treball efectiu en seqüències temporals superiors al dia, de manera que si el registre horari computa excessos de jornada no s’interpretaran com a hores extra si en còmput mensual (o un altre període de referència) es compleix amb la jornada.

En el cas del teletreball apunta que hi ha "fórmules assequibles" a través de registres telemàtics que asseguren el registre de jornada, que inclouen especificitats o flexibilitat per al seu còmput.

tracking