SEGRE

LABORAL NORMATIVA

Desconcert empresarial a l'entrar en vigor l'obligació de registrar horaris

Desconcert. Aquesta va ser la sensació de molts empresaris i treballadors el primer dia feiner després que entrés en vigor la nova normativa que obliga a registrar la jornada de treball. Mentre que patronals i sindicats parlen d’“allau” de consultes sobre com procedir, l’Executiu central recorda que va donar dos mesos de marge.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diumenge va entrar en vigor el decret del Govern central que obliga les empreses a registrar la jornada laboral dels seus empleats, el que popularment es denomina fitxar. La normativa ha generat desconcert entre els empresaris, com testifica l’“allau” de consultes que ha registrat Pimec sobre com adaptar el control obligatori a les particularitats de cada sector. Elena de la Campa, directora de Relacions Laborals i Negociació Col·lectiva de Pimec, va explicar que estan duent a terme sessions per assessorar els seus associats sobre el sistema de control que millor s’ajusti a la seua realitat. En aquest sentit, va subratllar les dificultats per implementar el registre en cas d’empleats amb jornades flexibles o que treballin per projectes, o en relació amb el teletreball. “El control obligatori pot penalitzar la conciliació familiar i laboral”, va indicar. En la mateixa línia, la secretària general de Fecom, patronal lleidatana del comerç, Maria Rosa Armengol, va destacar les nombroses consultes que han rebut aquests dies dels petits comerços en relació amb com aplicar l’obligatorietat de fitxar. Així mateix, la líder de CCOO a Lleida, Cristina Rodríguez, va manifestar que delegats s’han posat en contacte amb el sindicat a l’estar davant d’un tema “molt casuístic”.

Un dels problemes amb què s’han trobat els empresaris és el de triar quin sistema de control implementar. Armengol va assenyalar en aquest sentit que, encara que depèn molt de cada empresa, la majoria de comerços han optat d’entrada pel control manual. “Serà el mètode més usat aquests primers dies”, va dir, alhora que va vaticinar que, amb el pas dels mesos, “seran cada vegada més els que optin per aplicacions informàtiques” que, tanmateix, “implicaran costos addicionals”.

El ministeri de Treball edita una guia per facilitar l’aplicació del control de la jornada

Així les coses, Pimec va llançar ahir una app per als seus associats a fi que puguin registrar-hi l’horari dels empleats. Arran d’això, De la Campa es va decantar pel control informatitzat davant del manual, ja que aquest últim “generarà una ingent quantitat de documents difícil de gestionar”. I és que l’empresari ha de custodiar els registres durant quatre anys (més informació al desglossament). “Pot semblar que el sistema manual no té cost però emmagatzemar els fulls de control o comptabilitzar les hores són tasques que acabaran tenint un cost”, va explicar. Per la seua part, Xavier Perelló, secretari general de FICA-UGT a Lleida, va assenyalar que “no importa el mètode de control triat sempre que compleixi la normativa”. “Serà la Inspecció la que determini si el sistema és o no correcte”, va concloure. Així mateix, va valorar “positivament” la implantació del sistema de control perquè farà “aflorar” les hores extra impagades. Arran d’això, un estudi de CCOO va xifrar que les hores treballades i no pagades pels empresaris a Catalunya el 2018 podrien crear 20.670 nous llocs de treball.

Una altra qüestió d’especial incidència a Lleida és la del control horari al camp. Jaume Pedrós, coordinador d’UP a la demarcació, va assenyalar que cal distingir entre els treballadors fixos, “els horaris dels quals fa temps que ja controlem”, i els temporers. “No podem posar un rellotge al camp, hi ha dies que treballaran quatre hores i uns altres vuit, depèn molt de la meteorologia”, va explicar. Així, va dir que Treball s’hauria d’“adaptar” a la nostra realitat “igual que ens adaptem nosaltres”. “Haurem d’anar veient”, va concloure.

Valerio: “Ningú s’ha pres seriosament la nova norma” La ministra de Treball en funcions, Magdalena Valerio, va lamentar ahir que “ningú s’hagi pres seriosament” l’entrada en vigor del registre obligatori de la jornada laboral i va advertir que els inspectors s’encarregaran de fer complir la nova normativa. En aquest sentit, va subratllar que les empreses han tingut dos mesos per desenvolupar un sistema de control horari, a banda de destacar que l’Executiu central els va donar llibertat quant a l’elecció a fi de poder adaptar-lo a la realitat de cada sector. “Si haguéssim concretat un registre de jornada ens haurien dit que el sistema era inflexible”, va sentenciar. No obstant, va afegir que els inspectors deixaran “marge de maniobra” a les empreses que encara estiguin negociant amb els seus treballadors quin sistema de control aplicar. En paral·lel, el ministeri de Treball va publicar ahir a la tarda, 36 hores després d’entrar en vigor, una guia sobre la nova normativa per resoldre dubtes i facilitar l’aplicació pràctica del registre de la jornada laboral. Amb tot, ahir, el Congrés dels Diputats no tenia llest encara el sistema per controlar l’horari de treball dels seus empleats.

Un treballador registra amb l’empremta dactilar el final de la seua jornada laboral, ahir, a Lleida.

Un treballador registra amb l’empremta dactilar el final de la seua jornada laboral, ahir, a Lleida.ÍTMAR FABREGAT

tracking