SEGRE

Llum verda a la internalització de 400 treballadors de l'escorxador de Grup Jorge a Mollerussa

Grup Jorge i sindicats han signat a Barcelona l'acord per a la subrogació directa dels empleats a partir de l'1 de juliol

Imatge de l’escorxador de Mollerussa, propietat del Grup Jorge.

Imatge de l’escorxador de Mollerussa, propietat del Grup Jorge.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Grup Jorge i UGT han ratificat aquest dimecres a Barcelona l'acord per internalitzar a partir de l'1 de juliol amb subrogació directa 1.600 treballadors, 400 dels quals a l'escorxador de Mollerussa. El secretari general d'UGT Catalunya, Camil Ros, ha avisat que l'acord és "un missatge molt clar" a totes les empreses del sector d'escorxadors i carni i "un camí a extrapolar" perquè s'apliqui més enllà d'aquests àmbits. Ros ha lamentat que fins ara s'estava produint un "frau de llei" ja que els treballadors passaven a dependre d'una empresa mercantil i en règim general però tampoc se sabia quin conveni se'ls podia aplicar. De fet, fa uns mesos CCOO i el Departament de Treball van signar un acord en aquest sentit, tot i que UGT no el va subscriure mai. En aquest sentit, la responsable del sector alimentació del sindicat, Alícia Buil, ha explicat que l'empresa els ha traslladat que creia que actuava correctament perquè el Departament de Treball havia validat aquest acord.

Segons ha afegit, s'havien fet reunions de seguiment entre el Grupo Jorge, treball i CCOO en què la internalització mai es va plantejar. "Per a nosaltres és evident que han estat un any en cessió il·legal de treballadors", ha subratllat Buil. Per la dirigent sindical, la indústria càrnia és "molt potent" i "té molts beneficis" i, per això, "no hi ha cap excusa perquè els treballadors estiguin en una situació precària".

Buil ha assegurat que és la internalització "més important" feta fins ara i per això ha qualificat l'acord de "fita històrica" després de la primera denúncia fa 23 anys a Lleida. "Totes les empreses havien fet servir altres cooperatives o altres empreses mercantils per no regularitzar els treballadors", ha recordat. D'altra banda, Buil ha lamentat les "amenaces" de l'empresa de deixar l'activitat a les seves plantes de Catalunya i ha assenyalat que "no només no han marxat sinó que estan fent inversions tant a Mollerussa com a Santa Eugènia". "Va ser una amenaça per mantenir els treballadors amb por i no es denunciés la situació que hi havia", ha afegit.

Sobre les denúncies presentades contra l'empresa, la responsable del sector alimentació d'UGT ha explicat que no es retiraran perquè un cop feta s'han d'obrir diligències i quan Inspecció de Treball comenci a investigar els fets els treballadors ja estaran internalitzats i, per tant, "no hi haurà causa". "És més, si el Grupo Jorge continuat incomplint convenis o qualsevol conveni de caire laboral el continuarem denunciant, evidentment", ha continuat Buil.

Per la seva banda, l'administrador del Grupo Jorge, Jorge Samper, no ha volgut fer declaracions després de signar l'acord.

CCOO celebra "deixar enrere una situació d'irregularitat i inestabilitat"

Per la seva banda, el sindicat CCOO ha celebrat aquest dimecres al migdia que després de l'acord s'hagi deixat enrere "una situació d'irregularitat i inestabilitat" i anuncia que la comissió de seguiment creada amb el Grup Jorge i la Generalitat, i en la què no hi participava UGT, queda tancada. En un comunicat, el sindicat valora de "forma molt positiva" l'acord i recorda que "no ha estat exempt de dificultats".

"L'objectiu de CCOO ha estat en aquest cas molt clar, que els treballadors passessin al règim general de la Seguretat Social, puguin emparar-se en un marc col·lectiu de referència i passin a formar part de l'empesa principal, deixant al marge l'anterior situació de precarietat que es venia arrossegant", finalitza el sindicat.

tracking