SEGRE

ECONOMIA PREVISIONS

El Govern preveu que el PIB augmenti un 2,2% el 2019

Amb una alça d’un 1,9 per cent el 2020 || Augura que la taxa de l’atur se situarà en el 10,2% i el 9,5% en els pròxims dos anys

El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès.

El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès.LLUÍS SIBILS/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Producte Interior Brut (PIB) català registrarà un “dinamisme similar” al de la resta d’Espanya durant els propers dos anys, segons va informar ahir la conselleria de vicepresidència i d’Economia i Hisenda. L’evolució de l’economia catalana serà superior al conjunt de les economies avançades i de la zona euro, per a les quals es preveu un creixement de l’1,8 i l’1,2% el 2019, respectivament. El Govern va afirmar que les previsions actuals pronostiquen una “estabilització del creixement” de l’economia catalana al voltant del 2 per cent, en línia amb una fase més madura del cicle econòmic. Va recalcar que aquest escenari “està sotmès a riscos externs” orientats a la baixa, com la debilitat del creixement econòmic en la zona euro, l’augment del proteccionisme comercial i les incerteses sobre el Brexit.

Es preveu que la demanda interna “continuï impulsant” l’economia catalana el pròxim bienni, malgrat que es moderarà el creixement del consum de les llars –1,9 per cent el 2019 i 1,6% el 2020–, el consum de les administracions públiques –1,8% i 1,7%–, i el de la formació bruta de capital –3% i 2,9%–. L’aportació prevista de la demanda externa seguirà sent positiva el 2019 i el 2020, tot i que registrarà un valor “més moderat” amb 0,3 punts els dos anys, i amb un creixement més contingut de les exportacions que el de les importacions.

La conselleria va subratllar que la taxa d’atur “seguirà evolucionant a la baixa” i se situarà en el 10,2 per cent el 2019 i el 9,5% el 2020. Va assenyalar que es preveuen taxes de creixement “més moderades” en la creació de llocs de treball, amb pujades de l’1,8% el 2019 i l’1,1% el 2020, després de tres anys amb taxes superiors al 3 per cent. Va exposar que aquesta dinàmica en l’ocupació, sumada a un creixement de la població activa al voltant del 0,7 per cent, propiciarà un “descens continuat” de la taxa de l’atur.

“La pujada de l’SMI frenarà l’ocupació” El director d’Economia del Banc d’Espanya, Óscar Arce, va mantenir ahir que la pujada del 22,3% del Salari Mínim Interprofessional (SMI) “acabarà tenint un impacte negatiu en l’ocupació”, malgrat que que hi ha un “elevat grau d’incertesa” sobre aquest tema. El Banc d’Espanya eleva al 2,4% la previsió de PIB per aquest any i preveu una desacceleració fins al 2021.

tracking