SEGRE

ANÀLISI 30 TROBADA AL PIRINEU

Un futur cada vegada més veloç

La quarta revolució digital, amb la intel·ligència artificial, i el medi ambient, reptes empresarials || Dos eixos en què les persones continuen sent el centre

La 30 edició de la Trobada s’ha saldat amb 600 assistents.

La 30 edició de la Trobada s’ha saldat amb 600 assistents.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La quarta revolució digital, amb la intel·ligència artificial i la robòtica com a grans protagonistes, ha sigut un dels eixos de la Trobada al Pirineu, que durant dijous i divendres ha celebrat la trentena edició amb més de 600 assistents. Són només dos de les xifres que poden resumir el que s’autodenomina com l’esdeveniment més gran d’aquestes característiques a Catalunya i que ha tornat a posar de manifest el valor de les persones.

La robotització acabarà amb treballs repetitius i poc qualificats però en crearà altres de tècnics, molts encara desconeguts. Entre les previsions, per posar només un exemple, s’espera que el 2025 l’automatització dels cotxes sense conductor vagi ja camí de la generalització.

L’empresariat reclama la implicació de governs i administracions davant dels desafiaments econòmics

Però alhora també és clau que la societat en general i les empreses en particular siguin sostenibles mediambientalment en un món amb recursos finits. Per exemple, en aquesta edició de la Trobada s’ha pogut escoltar com un dels ponents, en aquest cas de l’energètica Peusa, recomanava “sens dubte” a famílies i a empreses invertir en les seues pròpies plaques solars com una bona decisió, malgrat que es convertirien en competència de la companyia.

Poques vegades en un esdeveniment d’aquestes característiques, dos dies de conferències ofertes per empresaris o acadèmics dispars, ha estat tan unànime. Es podria resumir en aquella famosa frase del “futur ja és aquí”, però ara s’hi afegeix la que cada vegada canvia més ràpid. Per aquest motiu, pràcticament en totes les conferències s’apreciava el missatge que les empreses i la societat en general no poden deixar passar el tren de la tecnologia. Pensar que la intel·ligència artificial o la robòtica són conceptes encara llunyans, no adaptar-se als canvis pot suposar quedar-se fora del mercat.

Amb tot, la majoria dels empresaris presents a la Trobada es mantenen optimistes quant a la marxa dels negocis en el futur més proper, com demostra el fet que un 67% preveu crear ocupació en els propers sis mesos o que més d’un 81% confia que els seus negocis tanquin el 2019 amb xifres de facturació superiors a les del 2018.

Però la Trobada és també un fòrum per interactuar entre el món de l’empresariat i el polític. El primer va deixar clar que davant dels desafiaments que té en el seu dia a dia es requereix la implicació de governs i administracions amb crides, per exemple, a buscar fórmules per retenir el talent i lluitar contra la despoblació. Es destaquen, d’altra banda, les grans xifres macroeconòmiques, que segueixen en positiu.

tracking