SEGRE

TRANSPORT OCUPACIÓ

Lleida necessita més camioners per cobrir la demanda del sector

La mitjana d’edat dels xòfers lleidatans supera els 45 anys || La difícil conciliació familiar o el nivell salarial fan poc atractiva l’entrada de joves a la professió

Camions estacionats al polígon industrial El Segre de Lleida.

Camions estacionats al polígon industrial El Segre de Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector del transport de Lleida necessita incorporar desenes de nous xòfers per poder atendre el volum de treball que se li presenta. En aquest sentit, l’increment de l’activitat que ha registrat aquesta professió des del final de la crisi no ha anat acompanyat d’un augment en el nombre de conductors. A més, els que hi ha són cada vegada més grans. Així, tal com va assenyalar ahir la secretària general de l’Associació Provincial Empresarial de Transports de Mercaderies per Carretera de Lleida (Asotrans), Sílvia Llobet, l’edat mitjana dels xòfers lleidatans supera els 45 anys.

Cada vegada són menys els joves interessats a treballar com a conductors professionals, cosa que, segons Llobet, es deu a la suma de factors. Un és la difícil conciliació de la vida familiar i laboral, sobretot en el cas dels professionals que efectuen viatges de llarg recorregut a l’estranger i que es passen tota la setmana a la carretera.

Asotrans assenyala que hi ha feina al sector encara que els preus pels serveis estan “molt ajustats”

Altres qüestions a tenir en compte per a la patronal Asotrans, que agrupa més de 3.500 camions a la demarcació, són l’alt preu d’obtenir el permís de conducció i el nivell salarial dels xòfers. I és que, malgrat que se’ls pagui un sou per sobre del conveni “en la majoria dels casos”, hi ha determinats complements salarials que ara els empresaris no poden abonar perquè el marge de benefici és més estret.

“Hi ha feina al sector, però els preus que es paguen pel transport estan molt ajustats”, va manifestar Llobet, que va remarcar que, des del 2008, “hi ha poca alegria” al sector.

D’altra banda, Llobet també va atribuir el dèficit de conductors al fet que molts professionals dels països de l’Est que treballaven a l’Estat espanyol abans de la crisi van fer les maletes durant la recessió i, aprofitant que els seus països d’origen havien entrat a la UE, es van establir pel seu compte a la seua terra natal.

Ara, continuen prestant serveis aquí, va indicar Llobet, i ofereixen els seus serveis a preus inferiors, cosa que, al seu torn, repercuteix en els marges de les empreses de transport lleidatanes i impossibilita una pujada dels salaris.

Llobet també va posar el focus en els transportistes que es dedicaven a la construcció i van passar al sector del transport quan va punxar la bombolla el 2008. Va assenyalar que “molts han tornat al seu sector d’origen quan l’activitat s’ha incrementat”, la qual cosa ha comportat també menys xòfers a la professió.

tracking