SEGRE

ECONOMIA ESTUDI

La taxa lleidatana d'activitat emprenedora, en màxims

Creix fins al 8% el 2018, a l’augmentar 1,06 punts en un any || Catalunya, amb el 8,13%, supera la mitjana espanyola i europea

Imatge d’arxiu del Parc Científic de Gardeny.

Imatge d’arxiu del Parc Científic de Gardeny.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La taxa d’activitat emprenedora (TAE) de Lleida es va elevar fins al 8 per cent el 2018 després d’un augment d’1,06 punts respecte al 2017, quan era del 6,94 per cent, segons l’últim informe Global Entrepreneurship Monitor (GEM) Catalunya 2018-2019, promogut per la Generalitat i la diputació de Barcelona.

La taxa d’activitat emprenedora determina el percentatge de la població catalana d’entre 18 i 65 anys d’edat –4.756.000 persones– que ha estat involucrada en activitats emprenedores de fase inicial: o engegant un projecte o implicada en una empresa de fins a tres anys i mig de vida.

La taxa d’activitat emprenedora de Lleida ha crescut un 15,2 per cent el 2018

L’informe, elaborat a partir d’una enquesta a 2.000 persones, ha estat realitzat per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona i el departament d’Empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en el marc del projecte internacional GEM, en el qual participen un total de 49 països.

En el cas de Catalunya, la taxa d’activitat emprenedora es va elevar fins el 8,13 per cent el 2018 després d’un augment de 0,1 punts respecte al 2017, per sobre de la mitjana espanyola, que es va quedar en el 6,39 per cent, i de l’europea, en el 8 per cent.

L’augment a Catalunya, que es va produir en un context europeu de descens, ja que la taxa continental va baixar 0,26 punts, és fruit de l’augment dels emprenedors naixents, amb un augment de 0,95 punts percentuals i la disminució dels nous, amb un descens de 0,85 punts.

La taxa a la província de Barcelona (8,63 per cent) va ser la més alta de Catalunya, mentre que a la resta de demarcacions catalanes es va situar en el 8 per cent esmentat en el cas de Lleida, en el 6,58 per cent a Girona, i en el 6,20 per cent a Tarragona.

El director del GEM Catalunya, Carlos Guallarte, i el professor emèrit de l’equip GEM Catalunya de la UAB, Enric Genescà, que van presentar dimarts l’estudi, van assenyalar que la xifra de persones que emprenen perquè veuen una oportunitat es consolida (4,3 per cent), ja que, malgrat baixar, és superior a l’espanyola (2,8%) i supera la dels països europeus d’alts ingressos (3,9 per cent).

A més, segons recull l’informe, la motivació d’emprendre per necessitat va disminuir sis dècimes respecte a l’any anterior i es va situar en l’1,4 per cent, una xifra inferior a la de tot Espanya (1,7%) i a la dels països europeus d’alts ingressos (1,7%).

Així mateix, la valoració global de les condicions per emprendre a Catalunya va créixer fins als 56,7 punts, per sobre de la valoració europea, i els programes públics van ser el factor amb una valoració superior (68 per cent), mentre que a tot Espanya i Europa va ser del 37 i el 30%, respectivament.

tracking