SEGRE

ECONOMIA BALANÇ

Espanya surt oficialment del procediment per dèficit

L’any passat va tancar amb el 2,5% del PIB, per sota del límit || El deute públic marca un altre rècord amb 1,2 bilions d’euros

La ministra d’Economia, Nadia Calviño, a la reunió de l’Ecofin.

La ministra d’Economia, Nadia Calviño, a la reunió de l’Ecofin.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) van aprovar ahir la sortida d’Espanya del procediment per dèficit excessiu obert fa una dècada després que tanqués l’any passat amb un desfasament equivalent al 2,5 per cent del PIB, per sota del llindar del 3 per cent que estableixen les normes fiscals comunitàries.

El d’ahir és un pas formal que únicament confirma l’anàlisi publicat dimecres passat per la Comissió Europea, que va advocar per tancar l’expedient a Espanya deu anys després d’obrir-lo.

El deute de les comunitats autònomes es va situar en el 24,4% del Producte Interior Brut

“És una molt bona notícia que finalment deu anys després i després de tant esforç per part de tota la població espanyola el nostre país surti del procediment per dèficit excessiu”, va destacar la ministra d’Economia i Empresa, Nadia Calviño, a l’arribar a la reunió de l’Ecofin a Luxemburg.

Brussel·les va obrir aquest procediment el 18 de febrer del 2009 –després d’haver registrat un desfasament pressupostari l’any anterior del 4,4 per cent– i la Unió Europea el tancarà al cap de deu anys i després de quatre pròrrogues: una de concedida al Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero i tres a l’Executiu popular de Mariano Rajoy.

D’altra banda, ahir es va saber que el deute del conjunt de les Administracions Públiques va tancar el mes de març en 1,2 bilions d’euros, després de sumar 27.149 milions davant el tancament del 2018, xifra que equival al 98,7 per cent del PIB i suposa un nou rècord.

D’acord amb les dades publicades pel Banc d’Espanya, la major part de l’endeutament és de l’Administració Central, que va acabar el primer trimestre de l’any amb 1.069.790 milions, la qual cosa representa el 87,9% del PIB.

El deute de les comunitats autònomes es va situar en 296.658 milions, el 24,4% del PIB, mentre que la de les administracions locals va ascendir a 25.979 milions, el 2,1%. Quant a la Seguretat Social, va sumar 43.068 milions de deute, el 3 per cent del PIB.

tracking