SEGRE

ESPECIAL

“Baqueira està preparada tècnicament per acollir proves si aconseguim els Jocs del 2030”

El president de Ferrocarrils, Ricard Font, afirma que la resta del Pirineu de Lleida tindrà un altre rol

Ricard Font, durant la seua conferència en el cicle de SEGRE ‘Diàlegs al Roser’ al Parador divendres passat.

Ricard Font, durant la seua conferència en el cicle de SEGRE ‘Diàlegs al Roser’ al Parador divendres passat.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), Ricard Font, va incloure l’estació aranesa de Baqueira Beret entre les instal·lacions catalanes que acolliran competicions, en el cas que prosperi la candidatura Pirineus-Barcelona per acollir els Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern del 2030, perquè va dir que “des del punt de vista tècnic està preparada per a proves d’esquí, igual com la Molina i Masella”. Va indicar que la resta d’estacions del Pirineu lleidatana “podran jugar un rol quant a formació, entrenaments i activitats relacionades amb la preparació dels esportistes”.

Així ho va afirmar Font divendres en els Diàlegs al Roser, organitzats per SEGRE coincidint amb el 35 aniversari del diari i els 20 anys de l’edició en català. La seua conferència va portar per títol “Connectar globalment Lleida, posar el Pirineu al món”.

Font va voler remarcar, en aquest sentit, que acollir un esdeveniment de la magnitud d’uns Jocs “ha de tenir com a objectiu de país posicionar el Pirineu al món” i tenir les mateixes oportunitats que tenen altres serralades com els Alps o països com el Canadà.

“El Pirineu és l’única gran serralada que mai ha organitzat aquest esdeveniment i, per tant, li falta visibilitat a nivell internacional, però hem d’aprofitar que Barcelona, arran dels Jocs del 92, sí que està posicionada com una de les nou o deu grans metròpolis del món i és una destinació turística reconeguda a nivell mundial. Li diria a la gent del Pallars, per exemple, que estem posicionant tot un espai genèric i que sigui quin sigui el paper que jugui cada lloc del Pirineu, tots en sortiran beneficiats”, va assegurar el president de FGC, que el novembre passat va assumir l’Oficina Tècnica del projecte Pirineus-Barcelona 2030, que s’encarrega de realitzar els treballs previs de la candidatura.

“La bona notícia ha de ser que tècnicament estem en disposició d’acollir uns Jocs”, va subratllar Font, encara que algunes proves com el bobsleigh, skeleton, luge i salts de trampolí es farien a França per reduir despeses i perquè així ho exigeix el Comitè Olímpic Internacional (COI), ja que al Pirineu català no hi ha instal·lacions per a aquestes modalitats. “Parlar d’uns Jocs d’hivern ens hauria de portar a pensar en una projecció global dels esports de muntanya i no en només quinze dies de competicions”, va apuntar Font. En aquest sentit, va parlar de “tres moments” en un projecte per acollir uns Jocs Olímpics. Va assegurar que “no s’ha de pensar només en els quinze dies que dura la competició, sinó en els prejocs i en els postjocs. La gran pregunta que et fa el COI és: per a què vols uns Jocs? Una raó principal és per evitar la despoblació del territori i que els joves tinguin una oportunitat”.

Font va dir també que les millores en infraestructures i comunicacions no estan pensades únicament per als Jocs “perquè, per exemple, l’N-230 es va planificar amb temps, igual que el desdoblament de l’R-3 fins a la Molina, que està planificat des del 1996. Si fos una realitat podria accelerar definitivament la candidatura Pirineus-Barcelona. El que estic dient és que si aconseguíssim els Jocs canviarien les comunicacions al Pirineu”.

La conferència de Font la va seguir un minicol·loqui en el qual els assistents li podien formular preguntes. El president de Ferrocarrils va tornar llavors a referir-se a comunicacions, infraestructures i tecnologia. En aquest sentit, va assenyalar que “estem buscant la forma en què podem estalviar aigua a l’hora de fabricar neu perquè estem cent per cent compromesos en la lluita contra el canvi climàtic i a favor de la sostenibilitat dels territoris”.

També va remarcar que, malgrat la necessitat de potenciar el Pirineu com a destinació turística internacional, “no pot acabar com la costa. La muntanya sempre ha de ser sinònim d’esport, naturalesa, tranquil·litat, relax i paisatge”.

El director executiu de SEGRE, Juan Cal, va destacar la importància de Ferrocarrils de la Generalitat per a un territori com el Pirineu al gestionar cinc estacions d’esquí (la pròxima temporada 2019-2020 seran sis amb la incorporació de Boí Taüll). “Ferrocarrils és un operador molt rellevant i el futur del Pirineu depèn en bona mesura de la seua confiança. Ha contribuït a la fixació dels joves al territori”, va afirmar.

Mig centenar de persones del món polític, institucional i empresarial de Lleida van participar en aquesta nova edició del cicle Diàlegs, molts dels quals procedents del Pirineu, com corresponia per la temàtica que s’hi tractava.

tracking