SEGRE

HABITATGE NORMATIVA

En vigor la llei hipotecària que ha d'estalviar despeses als consumidors

També elimina les clàusules sòl i endureix les condicions al desnonament en casos d’impagament || El Banc d’Espanya destaca que ofereix seguretat jurídica

La nova llei hipotecària estalviarà al client bastants diners en despesa, que assumiran les entitats.

La nova llei hipotecària estalviarà al client bastants diners en despesa, que assumiran les entitats.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova llei hipotecària, aprovada pel Congrés al febrer, va viure ahir el primer dia hàbil en vigor. Segons la norma, els consumidors que firmin una hipoteca han de saber, a més, que l’entitat financera analitzarà en profunditat la seua solvència, que han de rebre uns documents per part del banc amb prou antelació per estudiar-los, que seran dos les vegades que hagin d’anar al notari i que el banc pot obligar el que vulgui un crèdit d’aquest tipus a fer-se una assegurança, encara que no ha de ser el que li ofereixi. Si es preveu que el pagament del crèdit es prolongarà més enllà de la jubilació, s’ha de tenir en compte el nivell previsible d’ingressos llavors.

Entre les novetats més destacades, el text estableix que des d’ara seran els bancs i no els clients els que hauran de fer-se càrrec del pagament de les primeres còpies del notari, les despeses del registre i els de la gestoria; hi haurà un abaratiment dels interessos de demora i d’amortització anticipada, i augmenten els mesos d’impagament abans que s’executi un crèdit. L’impost sobre actes jurídics documentats anirà també a càrrec del banc. En total es calcula que el client es pot estalviar entre 500 i 1.000 euros. La norma també elimina les clàusules terra, la dació en pagament serà voluntària i només s’aplicarà si ho estableixen les parts. Una altra novetat és que s’endureix l’inici del procediment de desnonament. Perquè una entitat pugui exercir el dret de venciment anticipat, les quotes impagades han de superar el 3 per cent del capital concedit o dotze quotes mensuals si es produeix durant la primera meitat de vida d’un préstec, i el 7 per cent del capital concedit o quinze quotes mensuals si succeeix durant la segona meitat.

A partir d’ara, els bancs estudiaran en profunditat la solvència del possible client

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, considera que el possible encariment de les hipoteques després de l’entrada en vigor de la nova a causa de l’augment dels costos per a les entitats es veurà mitigat gràcies al fet que hi haurà més certesa jurídica. De fet, experts apunten que la banca incrementarà el diferencial que aplica als tipus d’interès de les hipoteques, amb la qual cosa el client s’estalviarà despeses inicials però el banc ho compensarà després. Per la seua part, malgrat tenir bons aspectes, Facua-Consumidors en Acció va criticar que aquesta nova llei “beneficia excessivament la banca davant dels impagaments”.

tracking